Café Nobel: Draví ptáci v České republice

V České republice byl zaznamenán výskyt 34 druhů dravých ptáků. Někteří z nich byli pozorováni jen několikrát nebo dokonce jen jednou, i tak však jde o úctyhodné číslo. Nic ale neříká o tom, jak se u nás ve skutečnosti dravcům daří. Víc o tom ve čtvrtek 8. února návštěvníkům ústeckého Fokus kafe v rámci další přednášky z cyklu Café Nobel prozradí zoolog a ornitolog Mgr. Václav Beran z Muzea města Ústí nad Labem.

V posledních sto letech to u nás s dravci bylo jako na houpačce. Některé druhy, třeba sokola stěhovavého, jsme vyhubili a opět se k nám úspěšně vrátil. Naproti tomu orel skalní takové štěstí neměl a i přes intenzivní snahy o jeho návrat hnízdí dnes u nás pouze jeden pár. Další druhy změnily své chování. Třeba dříve plaší lesní lovci ptáků, krahujci obecní, dnes běžně loví na krmítkách a hnízdí i uprostřed měst. Vrátil se k nám i orel mořský. „Znepokojivé je, že v posledních letech ubývají především běžné druhy, jejichž ochrana naráží na zásadní problémy. Naše krajina chudne, ubývá hmyzu, naopak přibývá intenzivního zemědělství, chemie, znečištění a dalších nástrah. I našeho nejhojnějšího dravce, poštolku obecnou, uvidíte na severu Čech častěji ve městě, než v její domovské zemědělské krajině,“ říká zoolog a ornitolog Václav Beran. Dokážeme si pestrost naší přírody udržet i do budoucích let? Zatím nevíme.

Mgr. Václav Beran je vedoucím přírodovědného oddělení Muzea města Ústí nad Labem. Hlavním předmětem jeho zájmu jsou ptáci. Je členem výboru České společnosti ornitologické. Podílel se na mnoha projektech zaměřených na monitoring a kroužkování ptačích druhů. Pravidelně publikuje odborné a popularizační články, v rámci festivalu Vítání ptačího zpěvu a Ptačího festivalu vede ornitologické exkurze a přednáší také pro veřejnost.

Přednáška v kavárně Fokus kafe v Ústí nad Labem začne v 18:00 h. Místa si můžete rezervovat na adrese . Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.

Partnery Café Nobel jsou Česká spořitelna a. s., nakladatelství Academia a populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium.

Kontakt: Mgr. Frederik Velinský, , 475 286 138