Promítej i ty na Filozofické fakultě UJEP

Filozofická fakulta UJEP se v začínajícím letním semestru zapojí do projektu Promítej i ty, který nabízí k promítání filmy z festivalu Jeden svět zaměřené na lidská práva.  

Jedná se o platformu, díky které můžete zdarma a legálně promítat kvalitní dokumentární filmy, a to sami sobě nebo širšímu publiku. Festival Jeden svět, který je největší přehlídkou dokumentárních filmů o lidských právech, vyjedná a zaplatí licence majitelům filmových práv a vy díky tomu můžete všechny dokumenty stahovat a promítat,“ uvádí Mgr. Barbora Řebíková z katedry politologie a filozofie, která se organizace promítání na FF UJEP ujala.

Vybírat je možné z 50 filmů, které jsou zaměřeny na ekologii a zodpovědnou spotřebu, inkluzi a vzdělávání, problémy spojené s migrací, občanský aktivismus, porušování lidských práv, sociální vyloučení a zločiny z nenávisti, ale také problematiku související s vylučováním seniorů či současným životním stylem. Všechny nabízené filmy jsou bud´ v originálním jazyce s českými titulky, nebo se jedná o domácí produkci v češtině. Z českých filmů je zařazen zajímavý dokument Ivo Bystřičana o výstavě dálnice D8 chráněnou oblastí Českého středohoří Dál nic nebo také například Film jako BRNO o lidech, kteří se snaží v moravské metropoli blokovat pochod neonacistů, a to v režii V. Klusáka a  studentů DAMU.

Na filozofické fakultě bude promítání probíhat každou středu od 13:00 h v učebně A 219. Studenti vždy o výběru filmu mohou předem hlasovat. Nejbližší projekce se chystá na středu 21. 2. 2018 a studenti pro tento den vybrali norský film Plavba G. Kuriana. Jedná se o příběh muzikanta Nabdíla, novinářky Angely a ajťáka Ramiho, kteří uprchli před válkou v Sýrii do Egypta,“ dodává organizátorka promítání B. Řebíková.

Filmový festival Jeden svět během 20 let vyrostl v největší dokumentární filmový festival s tematikou lidských práv na světě. Pořádá jej společnost  Člověk v tísni.  V letošním roce se festival koná ve dnech 5.–14. března v Praze a poté v dalších 36 městech. V Ústí nad Labem bude probíhat 19.–23. března, projekce poběží ve veřejném sále Hraničář, a to včetně doprovodných akcí a promítání pro školy.

„V minulosti se na pořádání festivalu v Ústí nad Labem podíleli i studenti naší fakulty, proto jsem ráda, že tímto způsobem budeme na festival, který považuji za velmi důležitý a potřebný, napojeni. S organizací Člověk v tísni spolupracujeme dlouhodobě, zejména při pořádání zajímavých přednášek pro naše studenty,“ doplňuje děkanka FF UJEP doc. PhDr. Michaela Hrubá, Ph.D.

Více informací na: https://promitejity.cz/

Kontakt: Mgr. Barbora Řebíková, , 731 588 021