Sever slaví 100 let od vzniku republiky.

3 výstavy s napínavými příběhy ve 3 městech severu.

Od září 2018 do března 2019 máte možnost prožít rok 1918 na Ústecku. 3 města, 3 různé perspektivy. První krůčky mladé republiky v rozdílném kontextu převážně německého, smíšeného a naopak ryze českého města. A propojující nit v podobě životních příběhů místních legionářů. Právě tomu se věnují tři výstavy, které budou postupně  k vidění v autentickém prostředí Chomutova, Mostu a Loun.

Chomutov

Výstava v Chomutově zpracovává téma z pohledu města, které bylo v době utváření české státnosti osídleno převážně německým obyvatelstvem.  Zpracovává zejména téma války v letech 1914 -1918. K vidění jsou dobové zbraně, uniformy či vyznamenání a návštěvníci si mohou vyzkoušet fungování tehdejšího lazaretu.

Louny

Lounská varianta výstavy se naopak věnuje perspektivě českého obyvatelstva. Proniknete do osobních životů rodáků-legionářů československých legií, prohlédnete si fotografie z jejich alb a začtete se do jejich deníků. Prožijete události kolem vyhlášení samostatné republiky v Lounech a dozvíte se, jak se lounští dívali na T. G. Masaryka.

Most

A Most? Ten obě témata spojuje. Příznačně pro název města, tu v době vzniku republiky žili Češi i Němci pospolu. Jak probíhala jednání českoněmecké, rakouské a německé politické reprezentace? Mohlo se vše vyvíjet i jinak? Kolik chybělo, aby se sever stal součástí republiky Německé Rakousko? A jaký vliv by to mělo na dnešní geopolitickou situaci v Evropě? Nad těmito otázkami můžete hloubat na výstavě v mosteckém oblastním muzeu, od 18. října 2018 do konce března 2019.

A co ostatní města na severu? Také slaví! Podívejte se třeba na Litvínov.