Co dělat příští víkend? Přijďte za námi na Zahradu!

Myslíme na tu v Litoměřicích. Na Zahradu Čech.

Která je dost velká pro všechny, kdo chtějí 100 let od vzniku republiky oslavit ve velkém stylu. Přesněji řečeno v prvorepublikovém. Ano, všechno se teď točí kolem toho slavného data. A není divu. Vždyť první stovka je velká věc a tak se ji hodí uctít velkolepou výstavní akcí. Kromě dortu a putovní expozice, připravené naší FF UJEP, tu bude spousta zábavy pro celou rodinu.

Oživlá první republika

Budete si moci potřást rukou s Benešem či Štefánikem, stát se sokolem, nechat si natočit Březňáka přímo od pana Cibicha či se nechat vyšetřit v dobové lékařské ordinaci. Pokud by vám, z přemíry zážitků, diagnostikovali šílenství, můžete si dokonce rovnou vyzkoušet prvorepublikový blázinec, což ovšem doporučujeme jen těm nejotrlejším. Bude se boxovat ve skutečném ringu, zasadí se lípa a zahraje Švejk…

Celé to utichne až v neděli večer. Republika si po tom dlouhém víkendu konečně sedne. Na zahradní houpačku, to dá rozum. Papírovou narozeninovou čapku na gumičce posune z čela, z pomačkaného límce setřepe flitry, a naposledy, trochu sentimentálně, foukne do frkačky. Potom se opře, zadívá se do kraje směrem k Řípu, lehce si povzdychne, usměje se a řekne: “Tak zase za 100 let!”.