Prevence proti zcizení Vánoc

Vánoční dárek FSE UJEP dětem Severu

Kolik utratíte za Vánoce? Pokud jste (s odpuštěním) průměrný obyvatel ČR, tipujeme něco kolem 11 tisíc korun. Vánoční tržby v obchodech se celorepublikově pohybují kolem 96 miliard, což dělá z Vánoc naše suverénně nejdražší svátky. Ještě zajímavější je ovšem číslo označující počet lidí, kteří jsou v Česku ochotní se kvůli vánočním dárkům a dalším drobnostem spojeným s oslavami narození jednoho tesařského synka dokonce zadlužit. Je to zhruba pětina obyvatel České republiky.

I proto se naše fakulta sociálně ekonomická rozhodla zabránit tomu, aby nastupujícím generacím hrozily ukradené Vánoce. Jak? Tím, že v předvánoční nákupní horečce hostila na své akademické půdě soutěž vedoucí dospívající generaci k větší finanční gramotnosti. Celkem 21 dětí ze sedmi základek Ústeckého kraje se zapojilo do soutěže, jejímž zadáním bylo vypracovat plán na co nejlepší financování vánočních dárků. Žáci předvedli, že mají na svůj věk až překvapivě široký přehled o možnostech, které jsou nám v dnešní době k dispozici. Od návodů na to, jak během roku šetřit přes různé varianty spoření až k jednotlivým větším či menším dluhovým pastičkám, kterým se však naštěstí hodlali vyhnout.

Vánoce jsou svátky, tak v klidu!

Možná, že kdyby dnešní generaci dospělých někdo před lety umožnil natrénovat si tuhle životní situaci v praxi, bez rizika a jen tak na zkoušku, tak jako to ve spolupráci s naší FSE udělali organizátoři letošní soutěže, nebyli bychom tak jednoduše ochotní kazit si vánoční čas zbytečným stresem. A možná, že příští rok organizátorům poradíme, ať pošlou po téhle soutěži její účastníky také na exkurzi na naši filozofickou fakultu, kde se od odborníků na slovo vzatých dozvědí něco o pomíjivosti věcí a síle myšlenky. Protože ani ten nejnašlápnutější nový mobil nedokáže nahradit ten úžasný pocit, že na vás někdo myslí. Ne jen o Vánocích, ale každý den v roce.

Tak se pojďme alespoň ten poslední týden všichni pěkně uklidnit a věnovat se místo shánění dárků raději svým blízkým. Vždyť na stromek i pod něj se doma vždycky něco najde.