Noc vědců na UJEP již tento pátek!

Celorepubliková akce s cílem popularizovat vědu, do které se UJEP zapojuje jako jeden z 19 hlavních organizátorů, proběhne po celé ČR již zítra, v pátek 27. 9. 2019. O genezi, ideovém záměru a organizační struktuře Noci vědců se dočtete v článku vysokoškolského online magazínu UNIVERSITAS. Kdo chce zítra navštívit vědou osvícená místa u nás v Ústí nad Labem, ten

Noc vědců vypukne na UJEP (přiznáváme, poněkud paradoxně) již v 16:00.

První část programu se odehraje od 16:00 do 19:00 v nově rekonstruovaném a moderními technologiemi vybaveném Centru pro biologické a environmentální obory v ulici Za Válcovnou 1000/8. Čekají vás přednášky, workshopy pro děti, ale třeba i komentovaná prohlídka osvětlených skleníků.

Ve stejnou dobu, tedy v 16:00 proběhne v Národním památkovém ústavu v Krásném Březně přednáška Zaniklé kulturní dědictví s projekcí dokumentu Daň za světlo, mapujícího zánik obce Vernéřov.

O něco později, zhruba od 17:00 to vybuchne na pedagogické fakultě, která bude letos opět hlavní základnou akce. Na chodbách si budete moci vyrobit ruční papír se slavnou dílnou Papyrea, natisknout na oděv vlastnoručně vyrobený motiv, prohlédnout si budoucnost výuky v podobě čerstvě testovaného “holoprojektoru”, spatřit chemické výbuchy a fyzikální zázraky, nabrat si osivo a vysít si vlastní louku pro včely, nakoupit dobroty ve Špajzu, nebo vybranou kávu ve stánku u Mirka, a tak dále.

Od 19:00 se potom hlavní dění na Pedagogické fakultě UJEP přesune do velké auly, kde budou probíhat přednášky významných vědeckých osobností. Profesor Fanta promluví o krajinné ekologii. Mgr. Miloslav Kolenatý představí současná environmentální hnutí. Petr Doubravský bude hovořit o svých – po týdnu pro klima velmi aktuálních – zkušenostech (nejen) s koordinací aktivit hnutí Fridays for Future v ČR.

Během přestávky, zhruba ve 20:15 si vaše mozky odpočinou během spektakulární módní přehlídky, kterou AOTD FUD UJEP představí své zapojení do projektu ZERO IMPACT/Nulový dopad.

V druhé půli večera vystoupí na “hlavní stage” akademici z UJEP a budou se věnovat tématu Šetrně k planetě každý ze svého odborného úhlu pohledu. Ing. Jiří Louda, Ph.D., představí ekonomické aspekty změny klimatu. Mgr. Hana Malinská, Ph.D., popovídá o zázračné rostlině budoucnosti. A Mgr. Barbora Řebíková, Ph.D., uzavře přednáškový blok úvahou o roli etiky v době klimatických změn.

Všechny, kdo mezitím usnou, spolehlivě probudí závěrečný koncert improvizovaného hudebního uskupení 4Uni Band, které vzniklo spontánně a speciálně pro účely Noci vědců, které však odteď až na věky věků bude muset hrát na každé významné akci UJEP, neboť je příkladnou ukázkou spolupráce 3 fakult: PřF UJEP, FŽP UJEP a PF UJEP.

Tak vezměte děti, partnery, partnerky, babičky i dědečky a přijďte!

Bude to stát za to!

P.S. Jo, a stáhněte si appku!