Colloquia Ustensia jsou letní školou češtiny pro Němce

Druhá polovina srpna patří tradičně Colloquiím Ustensia. Oblíbená čtrnáctidenní letní škola češtiny proběhne na UJEP ve dnech 13.–26. 8. 2017.

26. ročník známé letní školy češtiny pro Němce letos přilákal do Ústí nad Labem 39 milovníků českého jazyka. Čeká na ně, kromě výuky, zajímavý a nabitý program, který pro ně, ve spolupráci s Ackermann-Gemeinde, připravuje Ústav slovansko-germánských studií Filozofické fakulty UJEP.

Program sestává hned z několika půldenních výletů, například do litoměřického archivu, kde budou účastníci informováni o stavu digitalizace fondů, nebo do sklárny v Novém Boru. Pro sobotu je tradičně připraven celodenní výlet, tentokrát do rumburské Lorety a Krásné Lípy. Domluvena je rovněž komentovaná prohlídka aktuálních výstav v Muzeu města Ústí nad Labem.

Večerní přednášky jsou každoročně příležitostí pro zajímavá témata a přední odborníky z daných oborů. „Nebude tomu jinak ani letos, spektrum témat je skutečně široké. Například si budeme povídat o vztahu T. G. Masaryka k Československé církvi, o roli vysílače Vltava v roce 1968 nebo o jazzu za protektorátu,“ říká dlouholetá organizátorka této akce doc. Kristina Kaiserová.

Účastníci kurzu mají zároveň možnost uspořádat si volné chvíle ústeckého pobytu dle svých potřeb a zájmů. „Zejména v neděli dávají přednost celodenním výletům všech forem,“ dodává doc. Kaiserová.

Organizátoři Colloquia Ustensia se na účastníky kurzu opět velmi těší. Za léta jeho organizování se již vytvořila stálá skupinka nadšenců, kteří se do Ústí nad Labem opakovaně vrací, a nejsou výjimkou i uzavřená pevná přátelství.

Kontakt: doc. PhDr. Kristina Kaiserová, CSc., ,   +420 603 828 746