FUD UJEP opět zazářila na soutěžních přehlídkách designu

Na konci října proběhly dvě soutěže designu, kterých se účastnili pedagogové i studenti Fakulty umění a designu UJEP. Z obou soutěží přivezli ceny a skvěle prezentovali nejen svou tvorbu, ale také ústeckou uměleckou fakultu.

MASTER OF CRYSTAL 2017 je soutěž návrhů šperků a světelných objektů, vyhlašovaná společností Preciosa, jejíž vítězové byli oznámeni dne 25. 10. 2017. Druhou cenu odborné poroty získala studentka FUD Marcela Šilhánová za světelný objekt RONDEL. Aktuálně jsou všechna soutěžní díla vystavena ve Flagshipstoru Preciosy v Praze.

Vichřice předčasně ukončila 19. ročník DESIGNBLOKU, mezinárodního festivalu designu a módy. I přesto došlo na ocenění nejlepších tvůrců a předávání cen, provizorně v pražském Divadle Na zábradlí. Ceny byly rozdány v neděli večer 29. 10. 2017 v jedenácti kategoriích. Za FUD si velmi dobře vedl nový vedoucí ateliéru Sklo Marcel Mochal, který uspěl v kategorii Nejlepší kolekce bytových doplňků se značkou LLEV. Cenu za Nejlepší prototyp designéra obdrželi absolventka a doktorand FUD Markéta Držmíšková a Petr Hák za kolekci svítidel a rozkládacích stolů Torque. Stánek Fakulty umění a designu UJEP byl nominován v soutěži Ceny Designbloku 2017 mezi třemi nejlepšími v kategorii Nejlepší školní prezentace.

V rámci Designbloku proběhla také výstava a soutěž Diploma Selection, kde získali 3. místo porcelánoví Maskoti Heleny Patelisové, absolventky ateliéru Design keramiky FUD. Do zvláštního výběru mladých talentů Erste Premier Talent Display si kurátoři Designbloku Jana Zielinski a Jiří Macek vybrali keramické Vázy PUNC Zuzany Viszusové, také studentky ateliéru Design keramiky FUD.