Café Nobel: Je všechno jinak, než si myslíme?

Žijeme ve zlaté éře konspiračních teorií, které díky médiím a internetu doslova prodchly celou společností. Čemu máme věřit a čemu už ne? Novinář a předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos Leoš Kyša vám ve čtvrtek 18. ledna v teplickém planetáriu poskytne návod, jak rozeznat důvěryhodné teorie od těch lživých.

 Konspirační teorie se ve společnosti objevovaly vždy, jejich velký rozkvět však přineslo až minulé století. Proč se tak stalo? Proč jim lidé věří? A kde se v tom všem skrývá náboženství a víra?

Řídí světové dění tajné spolky zednářů nebo iluminátů? Jsou bělavé stopy letadel na obloze opravdu jen kondenzačními pásy, nebo nás někdo záměrně práškuje? Přistáli skutečně Američané na Měsíci nebo je celý kosmický výzkum jen jedna veliká „bouda“? „Konspiračních teorií jsou desítky – některé jsou velmi rozšířené, jiné méně. Jsou lidé, kteří věří takřka všemu jen proto, že o tom psali v novinách nebo na internetu,“ říká koordinátor Café Nobel Frederik Velinský.

Leoš Kyša se věnuje popularizaci vědy v oblasti společenských fenoménů. Jeho velkým tématem jsou protivědecká hnutí a postoje. Je, mimo jiné, organizátorem Paranormální výzvy Českého klubu skeptiků. Tato iniciativa nabízí více než tři miliony korun tomu, kdo v kontrolovaném experimentu prokáže existenci paranormálních jevů. Prošel redakcemi řady novin a časopisů. Vedle své novinářské produkce píše také dobrodružné sci-fi romány.

Café Nobel se uskuteční v prostorách planetária v Teplicích, začátek je v 18:00  h. Místa na přednášku si můžete rezervovat na adrese . Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.

Partnery Café Nobel jsou Česká spořitelna, a.s., nakladatelství Academia a populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium.

Kontakt: Mgr. Frederik Velinský, , 475 286 138