Začalo promítat 50kino

Oblíbený 50bar, který se nachází v areálu Pedagogické fakulty UJEP, se stane jednou měsíčně dějištěm promítání zajímavých snímků a diskuzí s hosty. Na jednom místě tak budou k dispozici chutné občerstvení, výborné nápoje a kvalitní dokumenty.

 Od února 2018 na Pedagogické fakultě UJEP vznikl filmový klub, který se jmenuje příhodně 50kino. Kromě toho, že má v plánu promítání zajímavých snímků, slibuje i  hodnotné diskuze s hosty.

Premiérové promítání má 50kino již za sebou, uskutečnilo se začátkem února 2018. Poctu prvního filmu si vysloužil snímek z roku 2017 Hranice práce z cyklu Český žurnál, který sledoval novinářku Sašu Uhlovou, když se nechávala zaměstnávat v nízkopříjmových zaměstnáních. Vyzkoušela si práci v prádelně, v drůbežárně nebo za pokladnou. Saša Uhlová se promítání osobně zúčastnila, a mohla tak po jeho ukončení přímo s hosty diskutovat o své zajímavé zkušenosti.

Březnové promítání (6. března od 18:00 h) se bude věnovat snímku Zlatý úsvit – jak to vidím já (2016), který sleduje vzestup řeckého neonacistického hnutí a jeho metody. Režisérka Angélique Kourounis ho prezentuje jako paralelu s nástupem nacismu v Německu.

V dubnu (4. dubna od 18:00 h) bude následovat snímek Slyšet očima (2016), který sleduje proces uznání znakového jazyka oficiální řečí v Rakousku. Seznamuje s neslyšícími lidmi a jejich osudy. Jeho promítnutí bude následovat  diskuze s Milanem Holubem, tlumočníkem znakového jazyka, a Sylvou Přikrylovou, neslyšící učitelkou.

Květnové promítání (7. května od 18:00 h) přinese snímek Plastová Čína (2016). Příběh desetileté dívky, která ztratila své kamarády, protože její rodiče se museli přestěhovat za prací v továrně na zpracování plastů. Vyhozené nafukovací balónky a rozbité panenky jsou smutným vzkazem z vyspělého světa. Zhmotňují lesk a příležitosti, které dívka a její kamarádi nikdy nepoznají.

Červen (5. června od 18:00 h) bude ve znamení snímku Pište za svobodu (2010). Jedná se o unikátní dokument o cestě tří mladých lidí, kteří se snažili upozornit na porušování lidských práv malováním graffiti. Po promítání bude následovat diskuze s Dmitrijem Proškinem, režisérem a hlavním aktérem snímku.

Promítání jsou určena nejen studentům UJEP, ale také široké veřejnosti. O vstupné není třeba se starat, je zdarma.

 Kontakt: Bc. Tomáš Čurda, , 607 942 150