Vědecká knihovna UJEP v březnu rozhodně nezahálí

Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem se v měsíci březnu prezentuje obrovským množstvím připravených akcí. Ač se může zdát, že je to jen díky celostátní akci „Březen – měsíc čtenářů“, není to tak. Naše knihovna má takto bohatý program každý měsíc.

Náš březnový program nabízí návštěvníkům knihovny odborné i populárně vzdělávací přednášky, máme v plánu vzdělávací semináře, ale také tematické workshopy, autorská čtení či výstavy. Samozřejmě jsme se zapojili také do březnové celorepublikové čtenářské akce, v rámci které nabízíme množství zajímavých titulů,“ objasňuje tajemnice knihovny Kateřina Koděrová. „Dokonce dojde i na snídani šampionů junior,“ doplňuje s úsměvem.

Březnový program zahájí dne 12. 3. 2018 fotograf Jirka Dvořák přednáškou Kam z Ústí“. Od 17:00 h bude vyprávět o svém blogu, kde popisuje výlety do okolí Ústí nad Labem. Přednášku uvádí textem: „Za sudetským městem přetřeným do veselých barev, aby obyvatelé zapomněli na svoji bezmoc, se nachází množství malebných míst, kde lze najít dostatek přírodního i myšlenkového klidu.“

Na své si přijdou milovníci kreativních tvořivých workshopů, a to hned 14. 3. 2018 od 17:00 h v podobě přednášky „Cesta čaje“ doplněné čínským čajovým „kung fu” obřadem a ochutnávkou. Přednášku i obřad povede Jolana Vaverková z čajovny U vysmátý žáby.

Dne 15. 3. 2018, taktéž od 17:00 h, převezme přednáškovou štafetu autorské čtení Petra Mikšíčka s titulem „Tajemství Krušných hor a Marcebily“. Petr v rámci čtení představí svoje filmy a knihy: Tajná zpráva o Marcebile (kniha), Dobyvatelé ztracených štol (film), Krušné horory – Svatba a Pomsta Marcebily (film) a Ornament (film).

Další dva workshopy již budou velikonoční. V tom prvním se dne 19. 3. 2018 studentka FUD UJEP Veronika Tilšerová zaměří na výrobu velikonočních holubiček. Od 15:00 h si v rámci akce „Tvoříme velikonoční ozdoby“ budou moci návštěvníci knihovny zhotovit tradiční velikonoční holubičku, např. jako ozdobu do jarního okna.

Hned následující den ráno (20. 3. 2018 v 8:30 h) proběhne ve VK UJEP „Snídaně šampiónů junior, kterou pořádá ICUK. Tentokráte bude jejím tématem design thinking s Katarínou Kurajdovou.

Ještě téhož dne (20. 3. 2018) odpoledne dorazí do ústecké univerzitní knihovny již potřetí známá cestovatelka Viktorie Hlaváčková. Od 17:00 h zde bude poutavě vyprávět o své další etapě pěšího přechodu od Černého moře ke Kaspickému Pěšky přes Kavkaz – od moře k moři“.

Na další společnou oslavu jara zve univerzitní knihovna dne 27. 3. 2018. Workshop „Zdobení velikonočních kraslic“ si nevezme na povel nikdo jiný, než prof. ak. mal. Jaroslav Prášil z Fakulty umění a designu UJEP. Od 15:00 h se budete moci s tímto charizmaticky skromným  umělcem vrátit ke starým tradicím a např. se naučit  správně vyfukovat vajíčko a následně je krásně ozdobit.

Na březnovém programu jsou ale například další odborné přednášky a semináře:

– Elektronické informační zdroje na UJEP (21. 3. 2018, 10:00 h),

– Jak psát kvalifikační práce (22. 3. 2018, 10:00 h),

– Jak používat citační manažer CitacePRO (23. 3. 2018, 10:00 h),

nebo výstavy (od 1. do 30. 3. 2018):

Zmizelí sousedé (od 15. do 30. 3. 2018),

– Týden mozku v ČR,

– Nejkrásnější české knihy roku.

Od 1. března 2018 je také na dobu tří měsíců zajištěn zkušební přístup do databáze De Gruyter. Nabídka licencovaných časopisů (Complete Collection) obsahuje více než 375 titulů.

Akce Vědecké knihovny UJEP jsou pořádány za laskavého finančního přispění statutárního města Ústí nad Labem.

Kontakt: Ing. Kateřina Koděrová, tajemnice Vědecké knihovny UJEP, 475 286 012, , http://knihovna.ujep.cz/