Café Nobel: Vesmír je plný planet

Planety ve vesmíru nejsou vzácností. Právě naopak: jsou doslova všude! Jak vám ve čtvrtek 15. března na dalším Café Nobel v teplickém Planetáriu prozradí evoluční bioložka a popularizátorka vědy Mgr. Julie Nekola Nováková, rozmanitost tzv. exoplanet je skutečně překvapivá.

Planety obíhají všechny známé typy hvězd, včetně těch zhroucených – bílých trpaslíků, nebo dokonce neutronových hvězd, které jsou posledními pozůstatky po explozích supernov. Jsou mezi nimi horké a excentrické planety připomínající našeho Jupitera, nejrůznější „Superzemě“ i jacísi „Minineptuni“.

„Dozvíte se, jak se výzkum exoplanet vyvíjí, co o nich zatím doopravdy víme a co nám o nich prozradí chystané nové teleskopy jako TESS, anebo CHEOPS. Povídat si budeme i o tom, kdy a jak bude možné na vzdálených planetách jiných hvězd pátrat po životě,“ láká na přednášku koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský.

Mgr. Julie Nekola Nováková pracuje v Laboratoři evoluční biologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kde také vyučuje část předmětu Základy astrobiologie. Na popularizaci vědy spolupracuje s Katedrou geofyziky Matematicko-fyzikální fakulty UK, přednáší a píše články pro magazíny jako Vesmír či Astropis. Kromě toho je autorkou, editorkou a překladatelkou science fiction, fantasy a detektivek a držitelkou několika ocenění za nejlepší fantastickou povídku či román.

Café Nobel se uskuteční v prostorách planetária v Teplicích, začátek je v 18:00 h. Místa na přednášku si můžete rezervovat na adrese . Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.

Partnery Café Nobel jsou Česká spořitelna, a. s., nakladatelství Academia a populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium.

Kontakt: Mgr. Frederik Velinský, , 475 286 138