Café Nobel: Zatmění Měsíce – od apokalypsy k úžasu!

Měsíc patří odedávna k nebeským objektům, které nejvíce ovlivňují náš každodenní život. Jakýkoliv zásah do pravidelného cyklu, který je spjat s pohybem našeho kosmického souseda, přinášel vždy nezvyklé vzrušení. Proč se lidé báli zatmění a jak vůbec vzniká? Odpovědi na tyto i další otázky uslyšíte v dalším Café Nobel v kavárně Fokus kafe v Ústí nad Labem ve čtvrtek 22. března od známého astrofotografa Petra Horálka.

Zatmění Měsíce patří k nejvýraznějším úkazům, zdánlivě se vymykajícím zažitému koloběhu světa. Není tedy divu, že ho lidé v minulosti chápali jako strašlivé nebeské znamení. Proč úplňkový Měsíc při zatmění nezmizí z oblohy? A co uvidíme při úplném zatmění Měsíce letos v červenci? „Ve skutečnosti opravdu není čeho se bát; podobné úkazy můžeme jen obdivovat,“ říká koordinátor Café Nobel Frederik Velinský.

Bc. Petr Horálek studoval teoretickou fyziku a astrofyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně, pracoval v Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově a pak na Hvězdárně v Úpici. Největší jeho vášní je však pozorování a fotografování nebeských úkazů, za nimiž cestuje po celém světě. Od roku 2015 se popularizaci astronomie a také astrofotografii věnuje „na volné noze“. Už jedenáct jeho snímků vybrala americká NASA jako prestižní Astronomický snímek dne. Roku 2015 se také stal prvním českým fotoambasadorem Evropské jižní observatoře v Chile. Často a rád přednáší pro veřejnost a vydal už tři knihy.

Přednáška v kavárně Fokus kafe v Ústí nad Labem začne mimořádně už v 17:00 h. Místa si můžete rezervovat na adrese . Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.

Partnery Café Nobel jsou Česká spořitelna a. s., nakladatelství Academia a populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium.

Fotografie: Úplné zatmění Měsíce 31. ledna 2018 nad ostrovem Ko Samui v Thajsku. Foto © Petr Horálek.

Kontakt: Mgr. Frederik Velinský, , 475 286 138