Café Nobel dnes pátrá po tajemném krokodýlím trpaslíkovi z Konga

Objevený, zapomenutý a znovuobjevovaný. To je příběh krokodýla konžského, trpaslíka mezi krokodýly z centrální Afriky. Badatel a cestovatel Václav Gvoždík objevil v Kongu místo, kde tento tajemný plaz žije v sousedství krokodýla čelnatého, se kterým si ho dosud vědci pletli. Povypráví o tom ve čtvrtek 12. dubna na Café Nobel v ústeckém Fokus kafe.

Zoolog a herpetolog RNDr. Václav Gvoždík, Ph.D., působí jako vědecký pracovník na Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky a také v Národním muzeu v Praze. Ve svém výzkumu se zaměřuje na evoluční biologii obojživelníků a plazů se zvláštním důrazem na studium jejich diverzity a evoluční historii, včetně popisů pro vědu nových druhů. Za svými výzkumy se vydává do tropické Afriky, zejména Konžské pánve. Na jednu ze svých expedic – jejímž cílem bylo potvrdit existenci nového druhu krokodýla – získal podporu ve formě prestižního ocenění Expedice Neuron.

„Dozvíte se nejen zajímavé podrobnosti o jeho objevech, ale docela jistě dojde i na zážitky z cest po zemích, kam od nás mnoho turistů nemíří,“ zve na přednášku koordinátor Café Nobel Frederik Velinský.

Přednáška v kavárně Fokus kafe v Ústí nad Labem začne v 18:00 h. Místa si můžete rezervovat na adrese . Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.

Partnery Café Nobel jsou nakladatelství Academia a populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium.

Kontakt: Mgr. Frederik Velinský, , 475 286 138