Cena hejtmana pro Zdeňku Kolskou

Ocenění za vědu a výzkum v oboru fyzikální chemie za rok 2017

Doc. Kolské tento úspěch moc přejeme a gratulujeme jí. Usměvavá žena, máma dvou holčiček, sportovkyně, pedagožka a uznávaná vědkyně, která se v posledních letech věnuje zejména výzkumu v oblasti nanotechnologií v Ústeckém materiálovém centru na PřF UJEP, je s univerzitou spojena od samého počátku. Ve stejný měsíc, kdy byla univerzita oficiálně otevřena, v září 1991, nastoupila poprvé do práce, tehdy ještě na pedagogickou fakultu. A navíc se ten samý měsíc i vdala, takže vždycky, když univerzita slaví nějaké kulaté výročí, slaví se i u Kolských doma.

Nano make-up artist

Její práce by se dala popsat pojmy jako elektrokinetická analýza, či vibrační denzimetrie, ale když se jí zeptáte, jak vlastně výzkum povrchových vlastností nanostrukturovaných materiálů vypadá v praxi, odpovídá naše přední “nanařka” jednoduchým přirovnáním. Je to prý podobné, jako když třeba na obličej nanesete makeup. Prostě se snažíte nějaký povrch vylepšit tak, aby se na něj něčemu jinému tím spíše chtělo nalepit, navázat a už tak zůstat. Jakkoli to zrovna v tomhle spojení může znít poněkud “povrchně”, využití tohoto principu v oboru nanotechnologií může mít velmi ušlechtilé cíle, například v medicíně při léčbě tkáňových poškození, popálenin atd.

Zdeňka Kolská o sobě říká, že se denně raduje z maličkostí. Přejeme jí, aby těch maličkostí, co má ráda, jako je duha, hořká čokoláda, chobotnice všech velikostí, kapky, stékající po předním skle auta, ve kterém na plné pecky hraje Xindl X nebo třeba taková Cena hejtmana, bylo v jejím životě co nejvíce!