27. kurz češtiny pro Němce je za námi

Proč je Colloquia Ustensia jednou z nejdelších univerzitních tradic?

To proto, že vznikla jako poděkování za pomoc se samotným zakládáním univerzity.

Když jsme se včera dopoledne stavili ve slovutném VŠ baru pod Hvězdou, kde si účastníci kurzu dávali krátkou pauzu od jinak ostře nabitého čtrnáctidenního programu, dostalo se nám srdečného přivítání. Členové Ackermann-Gemeinde, která je spolu s UJEP organizátorem kurzu, nám nad šálkem dobré kávy vyprávěli, jak profesor Karl-Heinz Plattig pomáhal v 90. letech zakládat dnešní univerzitu severu. Když bylo dokonáno, byl prý dotázán, co by si přál na oplátku. Odpověděl, že by se rád naučil Česky. A bylo to.

Skromné přání otcem velké myšlenky

Díky tomuhle “skromnému” přání jezdí dodnes na naši letní akademii Colloquia Ustensia 40 – 50 zájemců o český jazyk a kulturu z celého Německa. Největší úspěch měly prý letos kromě výletů na zámek v Děčíně či do rodiště Ferdinanda Porsche večerní přednášky, zejména ta od bývalého ředitele ústeckého archivu Vladimíra Kaisera. Ten by, jak říká jedna z účastnic kurzu, Ursula Lippert, mohl mluvit o čemkoli. Má totiž takové charisma, že dokáže zaujmout, i když vypráví třeba o dědkovi z pivní etikety či o kachlových kamnech.

Zdravíme tímto i dalšího letošního účastníka, saského faráře Michaela Schleinitze (Hallöchen!), který je v Čechách podle vlastních slov “pchečený fašený” a jeho početná rodina jakbysmet, a to dokonce v roli dobrovolníků, pomáhajících v Ústeckém kraji potřebným.

Máme radost, že letní akademie, aktuálně pod taktovou historičky FF UJEP, doc. Kristiny Kaiserové, přispívá k čilému přeshraničnímu kontaktu a těšíme se na další ročník!