FUD UJEP slaví 25. V Ústí i v Praze.

Kosmogonie: 15 hvězd FUD v pražském planetáriu.

Čtvrtstoletí tvorby na té nejvyšší úrovni dělá z FUD UJEP jedno z nejprestižnějších míst, kde se dá u nás v oblasti umění a designu studovat. Kdo chce poznat 15 hvězd z galaxie FUD, tomu se na letošním osmém Designbloku doporučuje zastavit v Planetáriu, kde se bude v průběhu festivalu dvakrát denně (od 13:00 a od 18:30) prezentovat kvintesence designu. Se vstupenkou na Designblok se tam dostanete zdarma.

Uměleckými intervencemi ožije i Ústí.

Kulaté narozeniny oslaví FUD i přímo v Ústí nad Labem, které bude od 24. října do 6. prosince žít jeho šesti výstavami a dvanácti projekty v rámci mapování vrcholů a propadů regionální historické a kulturní paměti s příznačným názvem Monumentální topografie. Takže se, milí sudeťáci, připravte, že to bude občas trochu hořké. Ale to už k Sudetům tak nějak patří. Výše řečené výstavy budou k vidění ve známých institucích: Dům umění Ústí nad Labem, Galerie Emila Filly, Muzeum města Ústí nad Labem a Galerie Hraničář. Prostřednictvím 12 uměleckých intervencí se ale zapojí i samotný veřejný prostor Ústí nad Labem. Městem se navíc bude prohánět tajemný autobus se symbolickým číslem XXV. Zkuste do něj schválně nastoupit a uvidíte, kam a za jakým uměním vás zrovna doveze. A kdo čtete až z Prahy, vyzkoušejte 7. nebo 21. listopadu Kočkobus. Však jsme skoro sousedé. A za uměním se nikdy nejede dost daleko.

Co k tak významnému jubileu závěrem popřát? Inu, my si hlavně přejeme, aby se to v Ústí a v kampusu UJEP dál hemžilo barevnými mimozemšťany z galaxie FUD. Bez nich by to tady totiž byla trochu nuda.