Do Teplic na Café Nobel: Za největší antilopou

Největší antilopou světa je kriticky ohrožená antilopa Derbyho. Na záchraně jejího západního poddruhu v Senegalu se podílejí i čeští vědci. Ve čtvrtek 15. září 2016 o tom budou na hvězdárně v Teplicích v rámci cyklu Café Nobel povídat Pavla Jůnková Vymyslická a Tomáš Jůnek.

Zooložka a ekoložka Ing. Pavla Jůnková Vymyslická, Ph.D., a fotograf, zoolog, ekolog a publicista Mgr. Tomáš Jůnek, oba z České zemědělské univerzity v Praze, podnikli v lednu a únoru 2015 spolu se studentem Ondřejem Pivrncem výzkumnou expedici po vlastní ose do největšího národního parku západní Afriky Niokolo Koba v Senegalu. Podařilo se jim splnit účel cesty a instalovat na místě  fotopasti k monitoringu zvířat? Přijďte si poslechnout zasvěcené vyprávění o touze vědců chránit největší antilopu světa a přírodu „černého kontinentu“ vůbec!

„Největší antilopou světa je kriticky ohrožená antilopa Derbyho. Program na záchranu jejího západního poddruhu vede v Senegalu už 16 let spolek Derbianus Conservation, na jehož práci se oba naši hosté aktivně podílejí,“ říká koordinátor Café Nobel Frederik Velinský.

Pavla Jůnková Vymyslická jezdí pravidelně za zvířaty do Afriky už od roku 2007. Účelem nejsou jen výzkumné aktivity v rámci jejího působení na ČZU, ale právě i práce v rámci spolku Derbianus Conservation. Tomáš Jůnek popularizuje jako fotograf i badatel výzkum ohrožených zvířat. Práce jej zavedla do mnoha zemí Afriky i Asie. Publikuje na stránkách BBC Wildlife Magazine, National Geographic Traveller, National Geographic Česko, Lidé a země atd.

Povídání začne na hvězdárně na Písečném vrchu v Teplicích jako vždy v 18:00 h. Místa si můžete rezervovat na adrese . Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.

Partnerem Café Nobel je populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium a také nakladatelství Academia.

Kontakt: Mgr. Frederik Velinský, , 475 286 138
Fotografie k volnému užití: Antilopa Derbyho. Autor snímku: Tomáš Jůnek, Derbianus Conservation.