Místo terária raději mikroskop

Chcete mít z dítěte učitele nebo mučitele?

Víme, učitel dnes nemá mnoho vyhlídek na pohodlný, finančně zajištěný život. Nicméně věříme, že i tak by většina z vás chtěla raději to první. V dnešním uspěchaném tempu není často možné postavit péči o domácí mazlíčky, které jsme dětem pořídili jen tak pro radost, na první místo. Proto chceme spolu se Zdeňkem Knotkem, který v aktuálním čísle časopisu Universitas píše o současném trendu chovu cizokrajných zvířecích druhů, apelovat na všechny, kdo uvažují o tom, že konečně podlehnou a koupí dětem nějakého toho bez až 8nohého kamaráda: rozmyslete si, jestli budete mít čas a prostor věnovat se mu tak, jak skutečně potřebuje. A jestli by nebylo lepší, věnovat ten čas a prostor třeba tomu, že se ve svém potomku pokusíte rozvinout zájem o vědu.

Můžete začít třeba tím, že mu koupíte mikroskop a ukážete mu, že u vás doma (i přes pečlivý předvánoční úklid) již nyní přebývá spousta mazlíčků. Jen zkrátka nejsou vidět obyčejným okem…

P. S. Mimochodem, ptali jsme se našich bohemistů a řekli nám, že pro účely takto osvětově prospěšného článku můžeme klidně tvrdit, že slovo “terárium” nepochází od slova “terra”, tedy “země”, ale od slova”terorizovat”.