Erasmus+ není leháro!

I když to třeba na první pohled nevypadá, Erasmus+ formuje budoucí generace.

Neříkal snad Komenský, že se to má? Studovat, potom chvíli cestovat a zase studovat? Říkal! A víte proč? Protože když chcete dát do ledničky slona, musíte vyndat žirafu. Zkrátka a dobře, když se studium proloží cestováním a praxí, změní se prostředí, klima, režim, uvolní se nějakým zázrakem ve studovaných hlavách místo pro další nálož vědomostí.

Vždycky, když se někdo odněkud z daleka vrátí, svítí ještě nějakou dobu poté jakýmsi druhem radioaktivního záření. Vypráví zážitky z cest, organizuje, překypuje energií, nadšením pro inovace… A často právě tehdy zásadně změní směřování svého života. Mnoho úspěšných lidí popisuje právě zkušenost s cestováním, studiem v zahraničí či zkrátka nějakým zážitkem odjinud jako formující pro svou budoucnost. Ostatně, jistě jste mnohá z těchto vyprávění sami vyslechli ve Vědecké knihovně UJEP, která se těmto tématům často věnuje.

Jednotlivé fakulty UJEP se v současné době intenzivně věnují výběrovým řízením na výjezdy svých studentů na zahraniční pobyty a stáže. Doufáme, že i letos vyjede za hranice všedních dní co nejvíce lidí z naší univerzity. A těšíme se, že se pak zase vrátí rozsvítit náš region.