Externí defibrilátor na UJEP

AED pro záchranu životů v kampusu UJEP

Našeho pana kvestora nebývá na akcích moc vidět. Sedává v nejvyšším patře rektorátní budovy a dohlíží na spoustu důležitých a komplikovaných věcí, jako je například stavba nové budovy Centra pro přírodovědné a technické obory (vůbec největší investiční akce v historii naší univerzity).

Osobní účast Ing. Leoše Nergla při instalaci automatizovaného defibrilátoru v kampusu UJEP je tedy jasným indikátorem důležitosti řečeného zařízení. Ano. Kromě záchrany reputace a budoucnosti regionu se univerzita od tohoto týdne pouští i do záchrany lidských životů.

Pojďme se tedy, místo bohapustého vytahování, podívat na to, jak může zařízení, které tento týden do rukou našeho pana kvestora předali ředitel ZZS ÚK MUDr. Ilja Deyl a náměstek ZZS ÚK pro nelékařské zdravotnické profese Bc. Petr Bureš, MBA, zachránit život.

Jak zachránit život

Když se defibrilace (elektrický výboj, obnovující normální srdeční rytmus) provede v prvních 5 minutách po zástavě srdce, může se tím zvýšit pravděpodobnost obnovy srdečního oběhu až o 70%.

Pokud byste se tedy v kampusu UJEP někdy ocitli v situaci, kdy ve vaší blízkosti někdo zkolabuje, vzpomeňte si, že v hale multifunkčního centra je k dispozici mobilní defibrilátor. Visí na zdi, v uzamčeném pouzdře, které lze odemknout zadáním kódu (ten zná osazenstvo recepce v lobby MFC a také vám ho sdělí záchranáři na lince 155). “Mobilní” znamená, že se dá defibrilátor ze schránky vyndat a donést na místo, kde postižený leží. Zatímco tedy ostatní kolemjdoucí poskytují první pomoc, pokuste se co nejrychleji (ideálně do 2 minut) donést defibrilátor. Po jeho aktivaci vás povede hlasová navigace nebo se můžete řídit jednoduchým obrázkovým návodem.

UJEP plánuje ve spolupráci s pracovníky ZZS postupné proškolení svých zaměstnanců, tak aby v případě potřeby dokázali efektivně a rychle pomoci.

Tak. Vidíte. O důvod víc přidat se k nám #nasever.

P.S.: Pozor, výše uvedené zařízení není určeno k záchraně zlomených srdcí. Na zlomená srdce doporučujeme jinou terapii: přihlásit se ke studiu na UJEP. Je totiž dokázáno, že docházením na přednášky do kampusu UJEP se až o 70% zvýší pravděpodobnost romantických zážitků. A to pro kteroukoli věkovou kategorii (od Baby University až po U3V).