Jezdíme do (i z) práce na kole

Pojeďte s námi!

Vytáhněte kolo ze starého železa, napněte síly a šlápněte s námi do pedálů. Je tu každoroční výzva Do práce na kole a s ní i květnové soutěžení o nejvýkonnější univerzitní tým. A nebo prostě jen měsíc pěkných rán a odpolední strávených (místo v zácpě) pohybem na čerstvém sudetském povětří, blouděním v ranní a večerní polabské mlze a proplétáním se částečně ruralizovanými postindustriálními relikty Ústecka.

Nebudeme tvrdit, že cyklista to má v našem městě jednoduché. Ale nebudeme ani fňukat a říkat, že tu jezdit nejde. Kdo chce psa bít, hůl si najde. A kdo chce jezdit, najde si čas, kolo (viz obrázek) i cestu. Ideální to mají samozřejmě ti, kdo mohou využít luxusní cyklostezku, která je součástí oblíbené Labské stezky neboli (za hranicemi s Německem) Elberadweg. Tenhle pruh asfaltu, táhnoucí se podél Labe v délce 1 233 km (z toho v ČR nějakých 370 km),  je zároveň součástí Evropské rasy č. 7 (neboli Středoevropské) vedoucí z norského Nordkappu až na Maltu. A krajina, kterou stezka prochází právě v našem regionu, patří k těm nejkrásnějším. Od Českého Středohoří přes střekovské panorama a chráněné lužní louky u Nebočad až po monumentálních 15 km v největším pískovcovém kaňonu celé Evropy (hloubka 300 m) mezi Děčínem a Bad Schandau.

Charakter krajiny mimo cyklostezku je pak sice spíše pro milovníky downhillu. Například známá trasa v Krupce je jednou z nejtěžších a nejdelších v ČR. A samozřejmě pro milovníky uphillu, kterých sice není tolik, ale o to lépe se na ně kouká a velké procento z nich celkem logicky žije nejspíš právě tady u nás, v kopcích nad Labským kaňonem.

Tak si to všechno, co jste teď viděli v odkazech výše, nechte projít hlavou a přidejte se k výzvě Do práce či Do školy na kole (do konce března ještě za nejnižší startovné a pro studenty dokonce zdarma!). A hlavně se přidejte k nám #nasever, protože kromě kvalitního studia v moderním kampusu naší univerzity vás tu čeká bonus v podobě jedné z nejkrásnějších, nejdivočejších a nejdramatičtějších krajin, jaké jsou v ČR k vidění.