Univerzita se představila v centru Ústí

Den vědy a umění

Festival vědy, umění a sportu, kterým se UJEP každoročně představuje veřejnosti z Ústí nad Labem a okolí, probíhal dnes celý den v centru města, na Kostelním náměstí. Zástupci celkem 8 chrabrých fakult a jedné udatné knihovny v 7 °C statečně zakempovali podél OC Forum, navlékli si slušivá trička s motivem akce přes nepromokavé bundy a jali se zapalovat různobarevné ohně, roztápět pícky na dinosaury, měřit aktivitu zmrzlých mozků, připínat těhotenská břicha a jiné těžkosti na mužská těla a vyvádět mnoho dalších skopičin pro pobavení dětí ze základních a středních škol našeho regionu.

Neděláme to ale samozřejmě jen pro zábavu. O co jde především? Aby si Ústí nad Labem a jeho obyvatelé čím dál více uvědomovali, že žijí v univerzitním městě. Ono je to totiž pro tohle město obrovské plus. Ústí je díky naší univerzitě plné vzdělaných, chytrých a perspektivních mladých lidí, z nichž mnozí tu zůstávají i po ukončení studia a rozvíjejí potenciál našeho kraje. Leckde se už i zkoumalo, jaký že vlastně univerzita může mít na město a jeho okolí vliv. A přišlo se na to, že ve městech s univerzitou se žije levněji, bývá tu více příležitostí k podnikání, více kultury a naopak například méně kriminality či nezaměstnanosti. Asi není potřeba dodávat, že právě pro náš region jsou tahle témata bolavými místy. Proto je fakt, že tady univerzitu (navíc s krásným, moderním kampusem a přímo uprostřed města) máme, rozhodně důvodem k oslavám. A my vám děkujeme, že jste to s námi dnes na Kostelním náměstí oslavili!

Choďte dál, a nebojte se ani dalších akcí, které univerzita pořádá. Pamatujte, že jsme veřejnou institucí, která chce sloužit všem, kdo mají zájem o vzdělání, kulturu, vědu a výzkum, umění či sport! Tak toho využívejte.

Sledujte naše aktuality, naši facebookovou stránku a instagramový profil, mrkněte občas na plakátovací plochy, kde mají ve zvyku bez povšimnutí viset nádherné grafické perly našich fudích borců, vydejte se do Hraničáře na některou z diskuzí, festivalů či konferencí, které pořádáme, vyrazte na letní kino před FUDem, workshop či výstavu do DUULu, nechte si v laboratořích naší FSI UJEP levně a rychle vyrobit prototypy svých vynálezů, nechte si něco z(a)měřit naší filozofickou fakultou, inspirujte se zajímavými projekty, vznikajícími pro náš kraj ze spolupráce našich fakult přírodovědecké, sociálně ekonomické a životního prostředí, pošlete své děti na filmovou školu s katedrou výtvarné kultury naší pedagogické fakulty a zajděte se nechat otestovat do špičkově vybavené laboratoře pohybu naší fakulty zdravotnických studií

Nebo prostě v létě vezměte rodinu, půjčte si v naší Vědecké knihovně UJEP knihu a deku, a na plácku před Literární kavárnou si udělejte piknik…

Těšíme se, že se s vámi budeme potkávat čím dál víc! Vaše,

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem