Biologie na UJEP má zelenou

Centrum biologických a environmentálních oborů bude otevřeno 29. srpna 2019!

Výstavba Centra biologických a environmentálních oborů (CBEO) v areálu naší přírodovědecké fakulty (v ulici Za Válcovnou) je novinkou mezi ústeckými univerzitními  stavbami. Zatímco budova CPTO, kde má od roku 2020 sídlit Přírodovědecká fakulta UJEP, roste v kampusu doslova před očima, probíhala výstavba CBEO v přírodní lokalitě bezprostředního sousedství Naučného botanického parku PřF UJEP, skleníků a části katedry biologie v uplynulém roce takřka utajeně.

Nové centrum bude sloužit nejen pro vzdělávání našich studentů, ale bude zároveň sídlem zaměstnanců fakulty, kteří se věnují zejména tzv. zelené biologii,“ říká proděkan pro vnější a zahraniční vztahy doc. Jan D. Bláha.

Moderní a architektonicky zajímavý objekt poskytuje tři výukové prostory včetně terasy, kde se budou studenti vzdělávat pod širým nebem a s působivým výhledem na horu Milešovku.

 „Součástí CBEO je i nově vybudovaný skleník a specializované zařízení, tzv. fytotron, který bude využit pro experimentální práci a výuku studentů i zaměstnanců katedry biologie v oblasti rostlinné fyziologie a biotechnologie,“ doplňuje Mgr. Jan Malý, Ph.D., vedoucí katedry biologie.

Z otevření CBEO se raduje také rektor univerzity, doc. Martin Balej, který vnímá roli pracoviště v širších souvislostech. „Jedná se o další stavbu, která dokumentuje současný viditelný rozvoj naší univerzity a zkvalitňování prostředí i zázemí pro výuku. CBEO je také připraveno k zapojení do univerzitního strategického projektu MATECH, např. právě prostřednictvím zmíněného fytotronu, který umožňuje pěstování rostlin za kontrolovaných a programově regulovatelných vnějších podmínek,“ dodává.

A vy, co se zrovna nechystáte studovat biologii, nezoufejte. Nová infrastruktura se bude využívat i pro časté popularizační a vzdělávací aktivity fakulty pro širší veřejnost a pro zájemce z řad základních a středních škol.

Nejbližší šanci prohlédnout si nové prostory a odnést si zároveň spoustu zážitků má ústecká veřejnost hned necelý měsíc od otevření CBEO, a to dne 27. září 2019, kdy se v nových prostorách bude konat část doprovodného programu spektakulární Noci vědců, celorepublikové oslavy vědy, vědců a vědkyň, do níž se naše univerzita po boku dalších 18 univerzit v ČR již druhým rokem aktivně zapojuje.