Planeta UJEP?

Jak pojmenovat planetu.

Magazín Universitas přináší zprávu o tom, jak bude Česko poprvé v historii hledat jméno pro planetu. Mezinárodní astronomická unie totiž slaví 100 let své existence a rozhodla se, že všechny státy světa obdaruje možností otisknout svou stopu v kosmu. Exoplaneta přidělená České republice byla objevena v roce 2008 v souhvězdí Rysa. Vypadá prý jako o něco větší Jupiter z naší Sluneční soustavy, je celá z horkého plynu a má zatím dost smutné jméno. Tak smutné, že by se z něj určitě rozplakal i Malý princ. Jmenuje se XO-5b.

Pojďme ji proto pojmenovat nějak důstojněji, veseleji!  Nebude to jednoduché. Na Járu Cimrmana raději rovnou zapomeňte. Proces pojmenování má svá jasně daná pravidla, o kterých v pořadu Planetárium s astronomkou Eliškou Ehlerovou mimo jiné hovoří náš odborník na popularizaci vědy a hostitel pravidelných vědeckých večírků Café Nobel v Ústeckém kraji Frederik Velinský.

Nás, samozřejmě, okamžitě napadlo pojmenovat planetu podle jednoho slavného českého vědce, který je pro naši univerzitu velkým inspirátorem a jehož úmrtí, přesně před 150 lety, se letos chystáme řádně a důstojně uctít. Ano, samozřejmě. Purkyně! Problém je, že se po něm už jedna planeta jmenuje.

Budeme se proto muset poohlédnout po jiném pojmenování a moc doufáme, že nám v tom pomůžete! Návrhy posílejte na , my vybereme ten nejlepší a zadáme jej na www.pojmenujplanetu.cz za naši univerzitu.

Jen se, prosíme, při vymýšlení trochu kroťte, ať se paní Miloslava Knappová nemusí moc rozčilovat.