Jan Evangelista Purkyně

Kam se dá za 81 let posunout svět?

V neděli uplyne 150 let od úmrtí vědecké osobnosti, jejíž jméno naše univerzita hrdě nosí již od roku 1991. Purkyně byl ve své době tak slavný, že když jste mu chtěli napsat dopis, stačilo jej adresovat jednoduše “Purkyně, Evropa”. A svět se mu díky bádání v mnoha různých oborech podařilo posunout o… inu, o hodně.

Rádi bychom napsali nějakou přesnou číslici, problém ale je, že měrná jednotka vědeckého přínosu prostě neexistuje. Ano, dnes sice máme různé indexy, těmi se však v době, kdy Purkyně žil, nikdo netrápil. A tak se dnes buď můžeme zamýšlet nad tím, zda to byly kilometry, kilogramy, megawatty či palce, a nebo si jakékoli hodnocení prostě odpustit a začíst se místo toho do poutavého příběhu jeho úchvatné a velkolepé badatelské cesty světem a životem.

Na počest tohoto významného výročí a z úcty k Purkyněho osobnosti pro vás s laskavým svolením autorů doc. Jany Englové a Mgr. Davida Tomíčka, Ph.D., z naší filozofické fakulty vydáváme ELEKTRONICKOU REEDICI PUBLIKACE o životě a díle Jana Evangelisty Purkyně.

Autorům publikace děkujeme a vám přejeme, ať vás takové čtení  inspiruje k nahlížení na svět jako na nevyčerpatelnou zásobárnu fascinujících tajemství, která můžeme my, lidé, neustále objevovat.

Link pro stažení

Link pro online čtení