Otevřeli jsme okénko do Vánoc

Adventní kalendář v nadživotní velikosti jako symbol otevřenosti

Dnes jsme na náměstí mezi rektorátem a Vědeckou knihovnou UJEP společně s vámi slavnostně zahájili advent. Rozsvítili jsme vánoční jedličku, vybrali si přání, která splníme dětem z dětského domova na Severní Terase, dali jsme si svařák a poslechli si litoměřický dětský sbor Modrásci, který přijel pěkně v poklidu vlakem, kupodivu nezpožděným. Uff.

Všechno krásně vyšlo, dokonce vysvitlo sluníčko a pana rektora Martina Baleje to tak nadchlo, že se rozhovořil o tom, jak bývá na jednáních v hlavním městě hrdý na ústeckou univerzitu a na lidi, kteří to tu na severu, inu, jak jinak to říci, zkrátka – rozsvěcují.

Ještě než všichni zdrhli na vědeckou radu, vyloupl pan prorektor Doulík první okénko adventního kalendáře, který jsme pro ústeckou veřejnost v nadživotní velikosti instalovali uprostřed kampusu. Kalendář vyrobil student Ateliéru přírodních materiálů Fakulty umění a designu UJEP Patrik Vanický, je vyřezaný na plotru ve Štětí, lepený slavným rýžovým lepidlem a kromě drobných dárků s univerzitním logem jsou v něm také čokolády, které věnovala děčínská čokoládovna Jordan. Jedno z okének skrývá také poukázku na příspěvek na cesty s programem Erasmus+.

Okénka adventního kalendáře pro přerostlé děti může odteď otevřít kdokoli, kdo se na místě ocitne v aktuální datum jako první. Možná se ptáte, co chceme takovým pokušením vystaveným na pospas veřejnému svědomí říci… Nic složitého. Prostě to, že univerzita severu je OTEVŘENÁ pro všechny, kdo se chtějí OTEVŘÍT poznání. A že i kampus je OTEVŘENÝ, že se v něm procházejí samé OTEVŘENÉ hlavy a že se tím vším městu Ústí nad Labem a celému kraji OTEVÍRÁ cesta k lepší budoucnosti.

Tak si v pondělí přivstaňte a přijďte si do kampusu UJEP otevřít druhé okénko. A když vás někdo předběhne, netruchlete. Můžete to zkusit hned další den a tak dále, až do 24. 12. 2019.

A kdo nestihne ani jedno okno, může si otevřít třeba sardinky.

Hezký advent v Ústí!