UJEP má hokejový tým!

Na včerejší tiskové konferenci jsme světu odhalili HC North Wings. Náš úplně první, ještě trochu neopeřený, ale o to autentičtější a již nyní všemi zbožňovaný univerzitní hokejový tým.

Dnes vám přinášíme rozhovor hokejového redaktora ústeckého HC Slovan, Tomáše Suchánka, s naším prorektorem pro vědu, doc. Ing. Martinem Novákem, Ph.D., který projekt univerzitního hokejového týmu doslova vydupal ze země, totiž, pardon, z akademické půdy…

Přečtěte si ho, a hlavně přijďte fandit na přátelské utkání s TU Liberec, které se u nás v Ústí nad Labem, na Zimním stadionu, odehraje 24. března 2020!

🏒🏒🏒

Martine, co bylo hlavním impulsem pro vytvoření univerzitního hokejového týmu v Ústí nad Labem?

Hlavním impulsem byli sami studenti, kteří se začali zajímat o možnost vytvoření univerzitního hokejového týmu, jelikož sledovali probíhající Univerzitní hokejovou ligu a její popularitu. Nezávisle napříč celou univerzitou se tato myšlenka velmi rychle rozšířila a nakonec získala i akademiky, kteří společně přišli za mnou, jakožto dlouholetým hokejovým činovníkem, zda bychom tuto myšlenku nepřetavili v reálnou věc. Výsledkem je, že dnes již máme univerzitní hokejový tým, název, logo, dresy, sestavu a naplánované dvě přátelská utkání v rámci „Souboje rektorů o krále severu“. Povedlo se tedy myšlenku převést do živého obrazu.

Jaké jsou cíle, respektive vize nově vzniklého HC North Wings?

Cílem je stabilní kádr hráčů, kteří budou hrát jednak pro radost, ale také o vítězství. Primárně chceme studentům nabídnout benefit, že můžou hrát hokej za svou univerzitu. Pokud jejich láska k hokeji přetrvá a z různých důvodů nemohou v hokeji pokračovat v klubech, je to ideální příležitost. Chceme studentům dát možnost spojit právě studium se sportem.

Jak náročné je financovat univerzitní hokejový tým, kde shánět sponzory?

Hokej všeobecně je finančně velmi náročný oproti jiným sportům. Největší položky jsou samozřejmě výstroje pro hráče, pronájem ledové plochy, doprava na utkání apod. Každopádně nám hodně pomáhá Ústecký kraj, který je dlouholetým a významným partnerem univerzity a samozřejmě podporuje sportovní aktivity v tomto regionu. Dále máme naše stálé partnery, kteří podporují univerzitu dlouhodobě.

Jakým způsobem bude spolupracovat HC North Wings s místním profesionálním hokejovým klubem HC Slovan?

S hokejovým Slovanem existuje smlouva o spolupráci. Hokej je v Ústí nad Labem sport číslo jedna a vize spolupráce s HC Slovan je naprosto jasná. My jsme měli už několik schůzek s jednatelem Slovanu Jiřím Zdvořáčkem, a tam proběhla jasná deklarace, že Slovan má zájem spolupracovat s HC North Wings na budování a přípravě univerzitního týmu. Vzhledem k tomu, že naše univerzita je jediná sídelní univerzita v Ústeckém kraji, tudíž náš závazek je i vůči ostatním klubům, protože budeme chtít představit univerzitní hokej i v dalších klubech.

Jak probíhalo a kdo se podílel na složení hokejového kádru?

Kádr se skládal víceméně sám. My jsme vyhlásili akci „Kdo jste hrál hokej, přihlaste se“. Kluci si tuto informaci mezi s sebou řekli, ale zároveň jsme věděli o některých hokejistech, kteří studují na naší univerzitě. V současné době má kádr celkem osmadvacet hráčů a věříme, že v září, kdy se rozběhne nový semestr, další hráči přijdou a budou s námi spolupracovat.

Je v plánu HC North Wings zapojení se do již vzniklé Univerzitní hokejové ligy, kterou aktuálně hraje osm univerzit napříč celou republikou?

Naším cílem je, aby naši studenti měli možnost hrát Univerzitní hokejovou ligu po vzoru ostatních univerzit. Co se týče Univerzitní ligy, ta má celkem přísná kritéria pro účast. Musíme mít stabilní hráčský kádr a samozřejmě určitou finanční stabilitu a zázemí. Musí být jasná identita týmu, příslušnost k univerzitě, příslušnost k zimnímu stadionu, kde se budou hrát domácí utkání.

Jakým způsobem sama UJEP podporuje studenty – sportovce a nově vzniklý hokejový tým?

Jednak stipendii za sportovní reprezentaci, což jsou jednorázová stipendia. Dále se podílí na nákladech spojených s pronájmem ledové plochy, dopravy na venkovní utkání a podpora je i v oblasti propagace týmu.

Jak již bylo avizováno, chystají se historicky první dvě utkání utkání HC North Wings, a to v rámci poháru rektorů „O krále severu“ s TU Liberec. Na co byste nalákal fanoušky a jaká bude propagace utkání?

Fanoušci se mohou těšit na to, že se jim představí v hokejovém utkání naši studenti, ale samozřejmě bude připraven přestávkový program, soutěže o ceny od HC North Wings, diváci se budou bavit. Co se týče propagace, aktuálně máme zřízené facebookové stránky, instagramový účet, což je dnes alfa a omega elektronické propagace. Od toho si slibujeme, že naláká studenty, potažmo fanoušky. Dále bude připravena standardní letáková propagace, pozvánky v médiích a domácích utkání HC Slovan.

Martine, děkuji za rozhovor a přeji HC North Wings hodně štěstí a úspěchů.

„Souboje rektorů o krále severu“ proběhnou 11. 3. 2020 od 18:00 (HomeCredit Arena Liberec), odveta 24. 3. 2020 18:00 (Zimní stadion v Ústí n. L.).

Redaktor: Tomáš Suchánek