Registrovaná dezinfekce z UJEP popírá (fyzikální) zákony

Přírodovědecká fakulta UJEP namíchala dezinfekci pro Zdravotnickou záchrannou službu Ústeckého kraje hned 17. března, z vlastních zásob, zdarma a bezprostředně poté, co se kolegové z kateder biologie, chemie a fyziky a z Ústeckého materiálového centra dozvěděli o tom, že ústečtí záchranáři jsou nuceni vyjíždět do terénu i přes akutní nedostatek takto základního ochranného prostředku.

Následovaly týdny shánění surovin, jejich míchání a distribuce dezinfekce na místa, kde jí bylo potřeba nejvíce. To vše za heroického byrokratického překážkového běhu, který PřF UJEP zaběhla v rekordním čase a získala za to pro celou univerzitu diplom v podobě jakéhosi registrovaného partnerství s ostatními výrobci dezinfekce a dodavateli surovin.

Místo žehrání na byrokracii, se ale pojďme soustředit na to dobré. Kromě čistých rukou zdravotníků, vychovatelů a dětí v dětských domovech, pečovatelů a seniorů v domovech důchodců a dalších potřebných, totiž příběh univerzitní dezinfekce přinesl i důkaz toho, že v Ústeckém kraji žije, pracuje a podniká slušný počet dobrých duší. Čistých! Jako lilie!

Když je v tržním systému poptávka, zaručeně se brzy dostaví i nabídka. Z té ale, jak jsme měli možnost v posledních týdnech pozorovat, většinou visí cenovka s pěkně tučnou sumou. Fakt, že nezištnou pomoc, nutnou k rozjetí složitého dodavatelského, výrobního a distribučního řetězce, poskytlo našim kolegům z PřF UJEPFŽP UJEP (která se k míchání dezinfekce také brzy přidala) zcela zdarma několik regionálních firem a dalších subjektů, je na bobříka ušlechtilosti.

Všem těmto subjektům, o nichž se dočtete v tiskové zprávě, patří  náš dík a obdiv. Nejen za rychlost a nezištnost, ale také za schopnost propojit v okamžiku nouze množiny, které jinak fungují jako uzavřené, vzájemně si leckdy i konkurující soustavy. Za schopnost předat si informace, suroviny a energii… A za schopnost, zcela proti duchu druhého zákona termodynamiky, překonat principiální (ale někdy zbytečně a uměle vytvářené) meze pro možnost získat z dané soustavy nějakou tu užitečnou práci.

Pojďme se z téhle zkušenosti poučit. Zůstaňme otevření, propojujme se, překonávejme zdánlivě nepřekonatelné překážky, a, když si to žádá lidské zdraví, nebojme se občas udělat i něco proti zákonům. Samozřejmě těm fyzikálním…😉