Dobrovolníci z Pedagogické fakulty UJEP pomáhají lidem v Ústeckém kraji zvládnout krizi

Možná jste se i vy v polovině března ze dne na den ocitli v situaci, kdy jste vůbec nevěděli, jak zvládnete zítřek.

Jak si obstaráte nákupy a vyvenčíte pejska, když je vám přes 80 a jste po dialýze

Jak můžete jít s klidným svědomím do práce, když máte zodpovědnost za domov důchodců a nikdo z vašich zaměstnanců ani klientů nemá roušky

Jak zvládnete pracovat z domova, do toho uvařit, uklidit a nakoupit, když se vám u toho všeho pod nohy plete prvňák se syndromem akutně nenasyceného poznávacího reflexu…

Zatímco jste ale takhle seděli s hlavou v dlaních a přemýšleli, jak to všechno provést, seděli zároveň v kanceláři děkana Pedagogické fakulty UJEP její děkan, prof. PhDr. Jiří Škoda, Ph.D., a proděkani PhDr. Ladislav Zilcher, Ph.D., a  Ing. Mgr. Martin Černý, MSc., kteří přišli s nápadem na pomoc právě takovým lidem, a sice zapojením studentek a studentů fakulty do dobrovolnických aktivit a jejich koordinací, tak aby se pomoc od toho, kdo ji nabízí, dostala k těm, kdo ji potřebují.

Od  března tak naše Pedagogická fakulta UJEP prostřednictvím svých studentek a studentů pomáhá obstarávat nákupy například právě té stařence po dialýze, šije a dodává tisíce roušek do mnoha zdravotnických a dalších institucí, včetně zmiňovaného domova důchodců, doučuje školáky (včetně jednoho prvňáka v Děčíně), na 3D tiskárnách tiskne štíty s ohledem na tvar a velikost ženských a dětských hlav, koordinuje, telefonuje, propojuje, rozváží, hraje fotbal s dětmi zaměstnanců a vůbec, podává pomocnou ruku tam, kde je toho v Ústeckém kraji zapotřebí, tak aby co největší počet z nás mohl dál žít, pracovat a rozvíjet sebe a své okolí i v době, kdy je velká část společnosti paralyzována koronavirovou krizí.

Všem studentům, akademikům a zaměstnancům PF UJEP, kteří se takto “zdola” aktivně zapojili do pomoci obyvatelům Ústeckého kraje, patří velký dík!