UJEP hostila Vodíkovou platformu ÚK

Minulý týden ústecká univerzita opět hostila jednání Vodíkové platformy Ústeckého kraje, na které se sešlo 40 zástupců z řad univerzit (UJEP, VŠCHT), výzkumných organizací (ÚJV Řež, UniCRE), měst (Ústí nad Labem, Most, Ústecký kraj), dopravních podniků a firem (ČEZ, DEVINN, ŠKODA Transportation, Vodní cesty a další).

Jak jsme již psali v listopadu loňského roku, hledáme společně řešení vodíkové ekonomiky a vodíku jako zdroje čisté energie. Za univerzitu tentokrát vystoupil doc. Ing Jan Novotný, Ph.D., z Fakulty strojního inženýrství UJEP. Představil podobu tzv. GET CENTRE UJEP (Green Technologies Centre of UJEP), které bude součástí nové budovy CEMMTECH, jejíž výstavba v našem kampusu právě probíhá.

V Centru zelených technologií UJEP, jak se dá název nové instituce přeložit, se odborníci z FSI UJEP zaměří na 3 klíčové oblasti – na vodíkové technologie, čistou energetiku a rozvoj externí spolupráce.

A co to pro Ústecký kraj znamená konkrétně? Šanci na významný posun v oblasti výzkumu a využívání energetických zdrojů, systémů power-to-X, energetických systémů s akumulací energie, v oblasti ukládání a distribuce vodíku, získávání a využití vodíku jako zdroje energie a pro dopravu, zvyšování účinnosti palivových článků či například v oblasti materiálového výzkumu mikro a nanopovlaků pro agresivní prostředí…

Také máte pocit, že v Ústí se začínají dít velké věci? A to jsme vám ještě neřekli, že FSI UJEP letos získala již celkem 7 akreditací na nové či inovované studijní programy!

Tak hurá #NASEVER!