Veslařky UJEP vybojovaly bronz na Primátorkách!

Že na naší univerzitě založí veslařskou tradici, se studentky z několika fakult UJEP mezi sebou domluvily přesně před rokem. Od té doby stihly vyhrát lednové halové Mistrovství Evropy a teď se jim podařilo získat 3. místo v závodě univerzitních osem, který je součástí slavných pražských Primátorek.

Dalo by se tomu zatleskat, vykřiknout HURÁ a jít se zase věnovat vědě, jenže cesta, kterou se těchto 8 mladých žen za svým cílem vydalo, je tak inspirativní, že vás donutí vykřiknout to hurá ještě minimálně jednou, rozhodit ruce nad hlavou, skákat, tleskat a výskat radostí a obdivem.

Míša, Bára, Pavla, 2 Elišky, Ivana, Jana a Daniela se do veslování pustily samy za sebe, bez nucení, bez institucionální podpory, z čirého nadšení a jen za pomoci dobrých lidí kolem sebe. Dres UJEP navlékly ne z povinnosti, ale proto, že jim zkrátka přišlo jako dobrý nápad reprezentovat školu, kterou studují.

A my jsme z toho úplně paf. Dokazuje to totiž, že tahle generace nedělá všechno s vidinou nějakého zisku, ale prostě pro radost. Proto, že jí to dává smysl. Generace Z není líná ani rozmazlená, není závislá na médiích ani na rodičích. S generací Z, jak to tak vypadá, končí éra, kdy se starší na mladší dívali se shovívavým úsměvem a kroutili hlavami nad jejich nerozumem. S posledním písmenem abecedy se začíná psát nová generační abeceda. Abeceda lidí, kteří se nenechávají ovlivnit cizími názory na to, jak správně žít. Kteří jsou hrdí na to, jací jsou, či spíše – prostě jsou, jací jsou. Tečka.

Učí se žít v dnešním světě se vším, co přináší – s napůl virtuální realitou a bezhlavými, pokulhávajícími hodnotami. A daří se jim v něm nacházet své místo. Místo, které mohou – ať už s využitím technologií, čistě lidského umu nebo na míru namíchaného koktejlu obojího – utvářet podle svých představ.

Máme radost, že 8 žen z téhle generace si takové místo vyhlédlo právě u nás, v Ústeckém kraji. Tohle je pro vás, holky!