Předávání cen rektora se zpožděním

S půlročním zpožděním způsobeným epidemiologickou situací předal rektor UJEP doc. Martin Balej Ceny rektora UJEP za rok 2020. Oceněné, kteří loni přišli o každoroční slavnostní ceremoniál, přivítal v náhradním prostoru své kanceláře.

Do 19. ročníku předávání Cen rektora akademickým pracovníkům a studentům za mimořádné aktivity a výsledky dosažené v daném kalendářním roce zasáhla pandemie koronaviru stejně jako do ostatních aktivit napříč celou společností. Ochrana zdraví byla na prvním místě, a tak oficiální ocenění nejlepších pracovníků a studentů za rok 2020 muselo být odloženo.

„Dlouhodobý stav odosobnění všech činností a online provoz způsobily, že dodatečné předání diplomů a osobní setkání s našimi laureáty Ceny za minulý rok jsem vnímal jako velmi cenné chvíle,“ říká rektor Martin Balej.

Ve třech dnech a po třech skupinách předal rektor UJEP 15 Cen rektora za významný přínos, úspěch, ocenění či vědecké, výzkumné i umělecké aktivity v roce 2020.

Cenami rektora hlava univerzity motivuje a podporuje také mladé začínající vědce a umělce UJEP k další práci. Za tím účelem uděluje Ceny pro akademické pracovníky do 35 let. Za rok 2020 byli oceněni mladí vědci za vynikající výsledky v oblasti přípravy nových typů nanomateriálů i jejich kompozitů pro environmetální aplikace či využití v medicínských oborech, v oblasti environmentální ekonomie nebo za veřejné streamování přednášek (projekt FUD STREAMU) okamžitě po nástupu virové epidemie.

Ceny rektora získávají také nadaní studenti místní alma mater, kteří jsou výjimeční nejen ve studiu, ale také ve vědecké, umělecké či sportovní činnosti.

„Byli odměněni ti nejlepší, které přinesl nelehký rok 2020. Byl jsem potěšen mírou jejich nadšení pro studium, tvůrčí aktivity či sportovní výsledky, a zejména tím, že nikdo z nich nepropadá tolik přítomnému pesimismu a pozitivní energie z každého jen sálá,“ vyzdvihuje rektor.

Doc. Balej měl v rámci osobních předání příležitost osobně pohovořit se studenty a akademiky věnujícími svůj studijní či odborný zájem široké škále oborů od vizuální kultury, digitálních médií, architektonických realizací interiérů, přes třicetiletou válku, luterskou reformaci, analýzy hormonů a léčiv ve vodách, až po kartografickou vizualizaci, výrobní technologie nebo havárie kovových materiálů.

Za vynikající sportovní výsledky na úrovni republikových reprezentačních týmů při současném studium na UJEP byli oceněni kajakář ve vodním slalomu na divoké vodě, závodnice v badmintonu a reprezentační rekordmanka v plavání.

„Bylo pro mě velmi cenné sdílet s našimi pracovníky a studenty v rámci proběhlých setkání svoje i jejich představy o naší univerzitě. Velice jim děkuji za jejich práci a kvalitní studium,“ uzavírá rektor Martin Balej.

Přehled Cen rektora 2020

(zleva Cmorej, Ederer, Kříženecká, Balej, Fišer, Macháč, Beneš)
(zleva Svobodová, Balej, Hrubá, Svejkovský)
(zleva Sláma, Bierbaumer, Balej, Krpatová, Cvikl)
(zleva Horská, Balej, Mlýnek)