Noc Vědců na UJEP již tento pátek

(24. 9. 2021 od 15:00 do 21:00 h)

Na ústecké univerzitě pořádáme tento velkolepý svátek vědy a umění již počtvrté. A letos to vezmeme hezky od podlahy. Až po strop. Po strop Centra přírodovědných a technických oborů (CPTO). Všech 8 pater této nové dominanty kampusu UJEP se zaplní vědou, která bude přetékat z venkovních teras a rozprostírat se do zeleně okolního kampusu.

Tady je návod na to, jak si letošní Noc vědců v Ústí nad Labem náležitě užít:

Přijďte s prázdnou hlavou, ideálně i s přídavnými harddisky v podobě mozkové kapacity svých ratolestí (ať máte kam ukládat vědomosti, které u nás načerpáte).

Od 15:00 do 17:00 h si dejte předkrm v univerzitním areálu Za Válcovnou. – Fakulta strojního inženýrství tu pro vás připravila časovky s autíčky na vodíkový pohon, seznamku s našimi roboty, hraní s 3D tiskárnami a PIV technologií a povídání o tom, jak to bylo, je a možná i bude s vodíkem nejen v Ústeckém kraji. – Katedra biologie Přírodovědecké fakulty UJEP vás provede skleníky plnými výzkumných rostlin a vezme vás i do fytotronu, zařízení, ve kterém čas plyne trochu jinak, než jsme zvyklí.

Na 17:00 h se přesuňte do budovy CPTO v Kampusu UJEP (Pasteurova 15) a přilehlé menzy, kde se odehraje hlavní část programu.

Při vstupu do kampusu se nechte vtáhnout do děje prožitkovou stezkou fakulty životního prostředí.

Již z dálky patrně uslyšíte směsici lákavých zvuků, což jsou buď výbuchy experimentální chemické show katedry chemie PřF UJEP, nebo některá z audiovizuálních projekcí realizovaných na venkovních terasách CPTO.

Bez obav vstupte dovnitř CPTO a hned v prvním patře si třeba vytiskněte rybu. Ve druhém se zapojte do fyzikálních pokusů s dusíkem, vakuem a plasmatickou modifikací.

Pokud na vás z toho shonu půjdou mrákoty, stavte se ve 3. patře v respiriu, kde to vše rozdýcháte díky ukázkám příkladné manuální i přístrojové resuscitace.

Potom se v klidu vraťte dolů do suterénu, dejte si dobrou univerzitní kávu a v rozdýchávání pokračujte třeba na parkovišti před CPTO, při exkurzi do mobilního výzkumného pracoviště FSE UJEP, tzv. behaviorálního kamionu, který vám ukáže, jak se (ne)chovat.

Následovat by mohlo rodinné focení ve vědeckém foto koutku, odevzdání dětí do kreativního koutku v přilehlé menze a poté rozjařená cesta proskleným výtahem za další zábavou do vyšších pater CPTO. Tam na vás čekají závody robotů, ukázky nejnovějších dronů, kvízy, soutěže a exkurze nebo třeba 3D pískoviště, na kterém si zahrajete na bohy.

V poněkud vážnějším stylu poběží současně v 1. patře od 17:00 do 21:00 h zajímavé přednášky na téma ČAS, které se letošním ročníkem Noci vědců prolíná všude v republice.

A až toho všeho budete mít dost, přesuňte se do menzy, kde vás od 18:00 h bude bavit 7 ostřílených stand up komiků. Za tmy se pak také nezapomeňte připojit k některé skupince hvězdářů, kteří vás vyvezou až na střechu CPTO a ukáží vám (mnohem víc než) Polárku.

A jestli se vám i přes veškerou snahu nepodaří dorazit osobně, mrkněte na Youtube Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a dejte si alespoň část programu online či v živých streamech.

Těšíme se na vás!