Využijte tzv. “milostivého léta”

Dosud nebyla nikdy v historii České republiky žádná obdobná možnost, jak se rychle zbavit svých dluhů. Vzhledem k tomu, že může být tato pozitivní zpráva prospěšná i některým dlužníkům UJEP, zveřejňujeme ji také na našich www stránkách.

Podstata „milostivého léta“

Zejména v případech, kdy exekuce probíhá již delší dobu, může povinným (dlužníkům) využití tzv. milostivého léta zachránit nemalý finanční obnos, neboť jim zcela odpouští úroky z prodlení a jiné příslušenství.

To znamená, že na základě právní úpravy tzv. milostivého léta se fyzickým osobám, které mají dluh vůči státu vymáhaný soudním exekutoremnaskýtá šance splnit svůj dluh zjednodušeným a hlavně finančně výrazně méně nákladným způsobem. Právní úprava tzv. milostivého léta nabyla účinnosti dnem 28. října 2021. Od tohoto data běží tříměsíční lhůta, během níž může povinný (dlužník) zaplatit nezaplacenou nebo jinak nezaniklou jistinu vymáhanou v exekučním řízení (případně doplatit zbývající část jistiny) a náklady exekuce, které činí 750,- Kč plus DPH (je-li soudní exekutor plátcem daně z přidané hodnoty). Pokud tak povinný (dlužník) učiní, bude exekuce zastavena a soudní exekutor rozhodne o osvobození od placení veškerých dalších vymáhaných pohledávek přesahujících zaplacenou jistinu v exekučním řízení v rozsahu, v němž nebyly dosud uspokojeny. Pokud ale povinný (dlužník) nejpozději do 28. ledna 2022 nesplatí svůj dluh na jistině a nákladech exekuce, exekuce mu poběží dál.

Jaký by měl být Váš postup?

 – Pokud si povinný (dlužník) není jistý počtem vedených exekucí anebo nezná spisové značky proti němu vedených exekučních řízení, doporučujeme opatřit si výpis z Centrální evidence exekucí (CEE). Výpis z CEE lze pořídit on-line na webu Exekutorské komory České republiky, nebo na jakékoliv pobočce Czech POINT (Česká pošta, obecní úřad, atp.)

– Povinný (dlužník) by měl napsat soudnímu exekutorovi dopis (viz vzor dopisu), ve kterém žádá o informaci o výši své nezaplacené jistiny (pokud ji nezná) a informuje jej o využití „milostivého léta“ – velmi důležité!

– Pokud by soudní exekutor v přiměřené lhůtě nereagoval na žádost povinného (dlužníka), má dále povinný (dlužník) možnost získat informaci o původní vymáhané jistině nahlédnutím do spisu soudního exekutora nebo může získat tyto informace přímo u oprávněného (věřitele).

– Po získání výše uvedených informací povinný (dlužník) zaplatí svůj dluh – jistinu (případně doplatí zbývající část jistiny) a náklady exekuce, které činí 750,- Kč plus DPH (je-li soudní exekutor plátcem daně z přidané hodnoty). Předmětnou platbu povinný (dlužník) označí poznámkou „milostivé léto“ a platbu odešle tak, aby dorazila na účet soudního exekutora nejpozději 28. ledna 2022.

– Soudní exekutor exekuci zastaví a rozhodne o osvobození od placení veškerých dalších vymáhaných pohledávek přesahujících zaplacenou jistinu v exekučním řízení v rozsahu, v němž nebyly dosud uspokojeny.

Právní ukotvení

Část druhá čl. IV bodu 25 zákona č. 286/2021 Sb., kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony (využití tzv. milostivého léta).

Bližší informace

 https://exekuce.justice.cz/milostive-leto/

 https://exekuce.justice.cz/obecne-vzory-podani/