Ten, který všechno ví. Rozhovor s doktorem Vševědem alias Jiřím Martínkem.

RNDr. Jiří Martínek, Ph.D.,  je na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem uznávaným historikem a geografem. Od roku 2021 ho ale lidé mohou znát pod jménem doktor Vševěd, a to díky jeho účinkování v televizním pořadu Na lovu. V soutěžním prostředí pravidelně prokazuje ohromné znalosti, nejen ze světa historie a geografie. Není divu, že se doktor Vševěd stal jedním z nejoblíbenějších lovců u soutěžících i diváků. Jiří Martínek poskytl pro deník MF Dnes rozhovor, kde rozebírá působení v pořadu, ale i svá studentská léta a pracovní záležitosti.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Říká se vám doktor Vševěd. Tohle označení vzniklo při natáčení, nebo jste ho slyšel už dřív?

Na fakultě mi spolužáci říkali Databanka ČTK, což vzešlo z nějakého referátu, kde jsem citoval tento zdroj. Na začátku natáčení jsme si my lovci měli vymyslet přezdívky. Zkusil jsem něco jako živá encyklopedie. Neuspěl jsem. Pak někdo přišel s doktorem Vševědem.

Jak se tvůrci pořadu o vašich znalostech dozvěděli?

Dostal jsem z Novy mail, jestli nechci spolupracovat na nové vědomostní soutěži. Právě jsem byl na dovolené, tak jsem odpověděl, že se o tom později můžeme pobavit. Holky z produkce to naštěstí nevzdaly a zavolaly znova. Tak jsem šel na konkurz. Dělal jsem vědomostní testy, pak kamerovou zkoušku. Před rokem, přesně 7. dubna, dodnes si to datum pamatuju, jsem v telefonu slyšel: Tak my vás tedy bereme.

Jste coby pedagog kruťas?

Ne, jsem cynik. Studenti se na mé přednášky chodí pobavit. Aspoň tak soudím z toho, že chodí v pátek odpoledne v dvojnásobném počtu, než je počet těch, kterým je přednáška určena. Vždycky jim na začátku říkám, že mám černý humor, takže se omlouvám slávistům, ženským, vegetariánům a všem, koho jsem ještě neurazil. Když přednáším, nezabývám se záležitostmi, které se týkají politické či jiné korektnosti. Zatím si nikdo nestěžoval.

Už vás lidé poznávají?

Bylo důmyslně vymyšleno, jak budu na obrazovce vypadat. Jednak proto, abych nebyl poznat na první pohled, jednak proto, abych vypadal líp než ve skutečnosti. Teď jsem byl na obědě a slečny od vedlejšího stolu se chtěly se mnou vyfotit. Možná je to i tím, že můj charakteristický hlas vyměnit nejde. Rád bych mluvil srozumitelněji. Ale špatně slyším a nejsem schopný zachytit, jak rychle mluvím. Omlouvám se, že moc drmolím, ale prostě se neslyším.

Dá se jednoduše popsat, co vlastně vyučujete?

Hlavní úvazek mám na přírodovědecké fakultě v Ústí nad Labem, kde učím klasický regionální zeměpis, přednáším i na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Učím studenty, jak mají dětem zeměpis vykládat – než říkat co a kde, raději vysvětlovat, proč a jaké jsou souvislosti. Proč se v Srbsku, na Slovensku a na Ukrajině mluví maďarsky? Protože Maďarsko bývalo o dvě třetiny větší a v těchto zemích dodnes žijí potomci těch, kteří tam byli doma před dvěma sty lety. Nebo jaká země je Estonsko? Leží na severu, je spojeno s mořem, za hrbem má Rusko, přes vodu Švédy, takže je orientováno na Švédsko a obezřetné vůči Rusku. Nemá nerostné suroviny, tudíž se musí snažit něco vyrábět, ale nemá z čeho, tak musí využívat spíš levnější pracovní sílu, a proto se finské mobilní telefony montují v blízkém Estonsku.

 

Doktor Vševěd také na TN.CZ

Reportáž o lovcích ZDE.