#PŘÍBĚHUJEP na festivalu ELBE DOCK

Příjďte do kina na vědce! Krátké filmy o akademicích z UJEP po roce opět na festivalu ELBE DOCK

Ve čtvrtek 19. 5. 2022 v 11:00 h se v experimentálním prostoru bývalého protiatomového krytu BUNKR pod Mariánskou skálou v ulici Důlce budou promítat krátké filmy ze série krátkometrážních dokumentů #PŘÍBĚHUJEP. Projekce proběhne v rámci Mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK, který je soutěžní přehlídkou filmařů ze Střední Evropy a výběrem nejlepších světových filmů. Po loňském úspěšném uvedení prvních sedmi dílů unikátní dokumentární série z akademického prostředí se #PŘÍBĚHUJEP na ELBE DOCK vrací i letos, a to se třemi novými díly.

Nápad na realizaci dokumentární série mapující osobnosti ústecké univerzity se zrodil v rámci příprav loňských oslav 30. výročí založení ústecké univerzity. V letošním roce pokračují tvůrci série ve své neobvyklé, ale o to více osvěžující vědeckopopularizační misi s přímočarým cílem přiblížit vědu lidem prostřednictvím lidí.

Čtěte více ZDE.

Dokumentární série #PŘÍBĚHUJEP

Kdo jsou vědci pohybující se za zdmi budov kampusu ústecké univerzity? Víme o nich, že se věnují výzkumu, přednáší, vyučují… Ale co snídají? Jak bydlí? Co se jim v noci zdá? A po čem touží? Jaké myšlenky a tvůrčí impulsy se rodí v srdci postindustriálního města, v komplikovaném regionu, na hranici s Německem a v obklopení divokou přírodou?

„Série krátkometrážních filmů #PŘÍBĚHUJEP odpovídá na tyto otázky formou dokumentárních portrétů akademiků, absolventů a studentů Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Zavrtává se do soukromí intelektuální špičky Ústeckého kraje, a poodhaluje tak představu o budoucnosti regionu, který se postupně oprošťuje od své průmyslové minulosti a nerozhodně přešlapuje na rozcestí k budoucnosti,“ vysvětluje jedna z tvůrců dokumentární série Anna Škopková.

Právě na těchto lidech bude možná záležet, jestli se Ústecký kraj vydá cestou úzké technologické specializace nebo se pokusí o skutečně spravedlivou transformaci rozvíjející celou šíři oborů, od technických, přes socioekonomické až po kreativní.