Ústecký kraj a UJEP chtějí do proměny regionu zapojit tvůrčí talenty i vzdělané obyvatele

Severozápad Čech není jen krajem uhlí a chemie. Do jeho proměny je třeba zapojit širší spektrum oborů, a především místní angažované a tvůrčí obyvatele, shodli se na středečním setkání náměstek ústeckého hejtmana Jiří Řehák, nově zvolený rektor Univerzity J. E. Purkyně (UJEP) Jaroslav Koutský, děkanky dvou fakult Michaela Hrubá a Zdena Kolečková a zástupci sítě Kreativní.uk.

„Náš kraj prochází razantní proměnou. Uhelný průmysl je třeba nahradit novými odvětvími, nejlépe těmi s vysokou přidanou hodnotou. A to nabízí ekonomika založená na lidské kreativitě od rukodělných řemesel přes umění, kulturní dědictví, architekturu až po filmový a herní průmysl. Příklady z evropských obdobných regionů ukazují, že podpora témat souvisejících s lokálním patriotismem a místních tvůrčích talentů přináší ekonomické benefity a vede k přirozenému zvyšování atraktivity míst. Velmi mě těší, že vedení ústecké univerzity i jejích fakult si je potenciálu tvůrčích odvětví plně vědomo a hodlá jej rozvíjet,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jiří Řehák, v jehož gesci jsou kultura a cestovní ruch.

Jeho slova potvrdil i Jaroslav Koutský, který se v polovině března ujme funkce rektora UJEP. „V posledních letech i od politiků často zaznívá, že je třeba investovat do lidí, nejen do betonu. Univerzita se i díky evropským dotacím plně zapojí do takzvané spravedlivé transformace regionu a součástí našich plánů je mimo jiné i podpora kulturních a kreativních odvětví. Je skvělé, že v tom máme partnera ve vedení kraje i v síti Kreativní.uk,“ řekl ke středečnímu jednání na podzim zvolený rektor.

Ústecká univerzita se dlouhodobě zapojuje do projektů, které pomáhají rozvoji regionu, mapování jeho potenciálu i připomínání místní historie. „Naše univerzita se angažuje ve velkých transformačních projektech zaměřených např. na vodíkovou mobilitu. Je ale neméně silná i v oborech humanitních a společenskovědních, a to považuji za klíčové ve snaze proměnit náš region v dobré místo k životu. Dlouhodobě se zabýváme mapováním kulturně historického dědictví našeho regionu a bohatým odkazem jeho řemeslnické a průmyslové výroby, v níž silně rezonovaly i tvůrčí obory. Stačí zmínit sklářství, výrobu porcelánu a hraček nebo textilní průmysl. Při hledání atraktivních a perspektivních témat spojených s tradicí je tedy z čeho čerpat a jsme připraveni při tom poskytnout maximální součinnost,“ uvedla děkanka Filozofické fakulty UJEP Michaela Hrubá a zdůraznila nutnost podpory vzdělávacích aktivit zaměřených nejen na regionální školství, ale zejména do oblasti celoživotního vzdělávání.

„Naším hlavním úkolem je samozřejmě vzdělávat studenty v oblastech výtvarného umění a designu, ale zároveň prezentovat jejich tvorbu v profesionálním kontextu. Vítáme ovšem, když dostanou možnost zasáhnout do veřejného prostoru a ovlivňovat dění v regionu. Prudce se měnící Ústecký kraj v tomto nabízí nekonečné inspirace a je skvělé, že poptávka po kreativitě tu v poslední době roste,“ řekla Zdena Kolečková, od února děkanka Fakulty umění a designu UJEP.

Ústecký kraj, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, vládní agentura CzechInvest, Inovační centrum Ústeckého kraje a ústecký spolek Veřejný sál Hraničář už v roce 2022 minulý rok v létě podepsali společné memorandum stvrzující spolupráci při rozvoji kulturní a kreativní ekonomiky a při podpoře místních talentů. Společnou podporu tvůrčích odvětví, která podle mnohých studií patří k těm s nejrychleji rostoucím podílem na hrubém domácím produktu HPD, koordinují prostřednictvím sítě Kreativni.uk. Díky těmto aktivitám bylo v Ústeckém kraji ke konci roku 2022 zmapováno přes dva tisíce podnikatelů a právnických osob působících v kulturních a kreativních odvětvích.