Vzpomínky pamětníků z Teplicka, Ústecka a Děčínska ožijí díky audio a video reportážím žáků základních škol a studentů gymnázií.

V pátek 26. 5. 2023, od 16:00 hodin, hostí Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem slavnostní závěrečnou prezentaci projektu Příběhy našich sousedů, který žákům a studentům přibližuje vzpomínky šesti pamětníků, jejichž životy ovlivnily dějinné události 20. století, které se odehrály na území Ústeckého kraje.

Do projektu Příběhy našich sousedů se zapojily celkem 4 žákovské týmy a 2 týmy studentské. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci ze ZŠ Chabařovice, ZŠ a MŠ Libouchec, ZŠ Jílové u Děčína, ZŠ Kamenická v Děčíně, Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem a z Gymnázia Teplice.

V průběhu šesti měsíců nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Zúčastnili se odborné exkurze na Filozofické fakultě UJEP, kde si vyzkoušeli být na den v kůži historika a pracovat s písemnými prameny či se dozvěděli, proč je metoda orální historie tak důležitá. Za pomoci odborníků na střih videa, rozhlasovou reportáž, nebo ploškovou animaci ze shromážděných podkladů vytvořili vlastní dokumentární díla. Ta představí odborné i široké veřejnosti právě na slavnostní závěrečné prezentaci v posledních květnových dnech.

Mezi pamětníky, jejichž osudy žáci a studenti zpracovávali, je velice pozoruhodný mix osobností a příběhů,“ říká regionální koordinátorka pořádající společnosti Post Bellum Tereza Šťastná.

Žáci zpovídali například paní Christinu Šámalovou, která se přistěhovala do Děčína v roce 1964 z Magdeburgu a od té doby v Čechách zůstala, i když by pro ni a její děti bylo v určitém období jednoduší vrátit se zpět do Německa. Další osobností, jejíž osudy studenti sledovali, byla paní Alice Macková, pamětnice listopadových událostí roku 1989. Ona se svými spolužáky z vysoké školy objížděla Severní Čechy a roznášela Pravdu a Lásku i do těch nejzazších míst regionu. Pan pamětník Josef Förster vyprávěl žákům o životě na velkém hospodářství v Chabařovicích v době minulého režimu a o změně vnímání Česko-německých rodin po roce 1945.

V rámci slavnostního podvečera odborná porota, ve složení Tereza Vlasáková (pedagog), Jakub Pátek (historik), Jan Horák (novinář), posoudí zpracovaná dokumentární díla žáků i jejich prezentaci před publikem. Slavnostní závěrečnou prezentaci, konanou v zelené aule Multifukčního informačního a vzdělávacího centra UJEP, bude moderovat Lukáš Černoch z Činoherního studia. Akce je otevřená a přístupná veřejnosti.

O projektu

V roce 2022 se do projektu Příběhy našich sousedů po celé ČR zapojilo 583 českých škol s více než 3 300 žáky a studenty, kteří pod vedením 644 učitelů zdokumentovali v 768 žákovských dokumentaristických týmech více než 750 pamětnických příběhů. Cílem přitom nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Žákovské dokumenty jsou dostupné na webu www.pribehynasichsousedu.cz.

Odkaz na fotografie s popisky.

PR a média: Michaela Mrázková,
Regionální koordinátor: Tereza Šťastná, , (+420) 728 122 898