Paměť tváře / Tváře paměti

Putovní fotografická výstava „Paměť tváře / Tváře paměti … nejen nuceně nasazených” se představí i v univerzitní vědecké knihovně.

Obecně prospěšná společnost Živá paměť a fotografka Jana Stachová připravili putovní fotografickou výstavu „Paměť tváře / Tváře paměti … nejen nuceně nasazených“. Jejím cílem je přiblížit prostřednictvím jedenácti portrétních fotografií českých obětí nacismu utrpení civilního obyvatelstva během 2. světové války.

Každá z fotografií je doplněna krátkým osobním příběhem, což umocňuje emocionální působení fotografií. 
Kateřina Koděrová, tajemnice VK UJEP

Výstava je doplněna dvěma informačními panely přibližujícími činnost Živé paměti. Jeden představuje aktuální nabídku služeb pro seniory, zejména přeživší oběti nacismu a jejich blízké, druhý je věnován vzdělávacím, dokumentačním a informační aktivitám.

Snažíme se tak přispívat k předávání historických zkušeností pamětníků války, docenění jejich životních osudů a dokumentaci jejich osobních příběhů.
Pavel Voves, ředitel organizace Živá paměť

Slavnostní vernisáž výstavy

místo: Vědecká knihovna UJEP
datum: 11. 5. 2017
čas: 16:00 h

Výstava

datum: 12. 5. – 30. 6. 2017

otevírací doba:
po–čt 8:00–20:00 h
pá 8:00–17:00 h,
so 9:00–12:00 h.

vstup: volný

Před vernisáží výstavy se uskuteční ve skupinové studovně VK UJEP beseda, jejímž cílem je zlepšit povědomí veřejnosti o aktuální životní situaci a potřebách této specifické skupiny seniorů. „Výstava nám dává šanci upozornit společnost nejen na historické události, ale také zlepšit obraz seniorů jako takových a povzbudit zejména mladé lidi k tomu, aby se zapojili do péče o nejstarší spoluobčany, například formou dobrovolnictví,“ dodává Darina Sedláčková, spoluzakladatelka organizace a předsedkyně správní rady.

Kontakt: Ing. Kateřina Koděrová, , 475 286 012, Vědecká knihovna UJEP, Pasteurova 5, 400 96 Ústí nad Labem