Vítězové jsou z Roudnice nad Labem

Na Filozofické fakultě UJEP se utkali středoškoláci v dějepisné soutěži.

 Ve čtvrtek 5. dubna 2018 se na Filozofické fakultě UJEP v Ústí nad Labem sešly tříčlenné týmy studentů z 13 gymnázií v Ústeckém kraji, aby se utkaly v krajském kole dějepisné olympiády a poměřily své znalosti z období let 1968–1977, které získaly ve výuce dějepisu.

Stejně tak se stalo ve všech krajích České republiky a Slovenska, kde soutěží studenti přibližně 300 škol obou zemí. Krajská kola jsou sítem, kterým do podzimního finále této soutěže, konaného každoročně v Chebu, projde nejlepších 70 studentských týmů,“ uvádí Mgr. Josef Märc, oborový didaktik, který se podílí na organizaci této soutěže za katedru historie FF, která již tradičně středoškoláky a jejich učitele hostí.

Pro účastníky i jejich učitele byl připraven i doprovodný program ve formě přednášky a komentované prohlídky výstavy Rok 1918 na Ústecku, která má u příležitosti této akce v prostorách fakulty derniéru a až do konce roku bude k vidění na středních školách, v muzeích i na jiných veřejných místech po celém Ústeckém kraji. „Autory výstavy jsou doktorandi a studenti magisterského studia katedry historie a pro zájemce o dějepis z řad středoškolských studentů je to jistě výborná motivace ke studiu historie na naší katedře, kde nadané studenty vítáme a poskytujeme jim velký prostor nejen pro studium, ale zapojujeme je i do našich výzkumných aktivit,“ uvádí doc. Michaela Hrubá, děkanka filozofické fakulty.

 „Všechna dosavadní krajská kola v Ústí nad Labem se odehrála na katedře historie FF UJEP, které děkujeme za podporu, stejně jako Krajskému úřadu, který každoročně přispívá na organizaci soutěže finančně. Průběh soutěže i doprovodný program, který vrcholí návštěvou ústeckého muzea a společným obědem soupeřů, je tak díky příkladné spolupráci mezi ústeckým krajem a univerzitou na vysoké úrovni,“ uvedl Mgr. Jiří Řehák z teplického gymnázia, organizátor soutěže a teplický zastupitel. Za podporu děkuje nejen UJEP, ale i Krajskému úřadu Ústeckého kraje.

Soutěž má více než dvacetiletou tradici a její popularita stále roste. Svědčí o tom obsazenost krajských kol a účast zajímavých osobností politického a kulturního života na finále v Chebu. Tentokrát tam Ústecký kraj budou reprezentovat nadaní studenti z gymnázií v Žatci, kteří se umístili na 3. místě, z Litoměřic (2. místo) a z Roudnice (1. místo). Kromě gratulací od náměstka hejtmana Ústeckého kraje Mgr. P. Šmída si odvezli i věcné dary v podobě historických knih a časopisů z produkce katedry historie FF UJEP.

Studenti obdrželi také pozvání na další ročník letní školy historie, kterou pořádáme v Jiřetíně pod Jedlovou v termínu 22.–26. 8. 2018, taktéž za finanční podpory Ústeckého kraje,“ uvádí spoluorganizátor této akce PhDr. Filip Hrbek, doktorand katedry historie.

Kontakt: Mgr. Josef Märc  (), PhDr. Filip Hrbek (filip., 723 499 219)