Noc literatury opět v našem kampusu

Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem se zapojí do již dvanáctého ročníku celoevropské akce Noc literatury, která se koná díky spolupráci Českých center a knihoven České republiky.

 Ambicí projektu je představovat návštěvníkům současnou evropskou literaturu netradičním způsobem a zároveň oživit město Ústí nad Labem přitažlivou akcí. Na dvou místech v kampusu UJEP budou během jednoho večera číst známé osobnosti zajímavé ukázky evropské literatury.

Noc literatury se uskuteční ve středu 9. května od 17:00–19:00 h na dvou zajímavých místech v kampusu UJEP. Návštěvníci se mohou těšit na spojení zajímavého textu, neobvyklého místa a originální prezentace v podání známých ústeckých osobností.

Noc literatury zahájí herečka Marta Vítů z Činoherního studia Ústí nad Labem, kterou diváci znají z her Hrůza v BrněDěti z BullerbynuLebka  z Connemary, Pan Bílý, Zrzka a ti druzí, Homo Faber, Živote krásnej, Děkujeme, že zde kouříte, 451 stupňů Fahrenheita.  

V rámci Noci literatury představí úryvky z německé (Olga Grjasnova, Rus je ten, kdo miluje břízy), nizozemské (Niña Weijersová, Následky) a romské literatury (Má inkoustová léta). Herečka bude předčítat od 17:00 h v 50baru UJEP (volně přístupná jídelna v sousedství spojovací chodby mezi budovami pedagogické a přírodovědecké fakulty (České mládeže 360/ 8, Ústí nad Labem).

Následně se účastníci akce přemístí do univerzitní knihovny (Vědecká knihovna UJEP, Pasteurova 5), kde bude od 18:15 h předčítat herec Kryštof Rímský, který je stálým členem souboru Činoherního studia v Ústí nad Labem, kde hrál ve více než šedesáti inscenacích (Klub rváčů, Jánošík, Don Quijote, Nonstop atd.). Kryštof Rímský hrál v mnoha televizních seriálech (Ulice, Kriminálka Anděl, Expositura atd.). V rámci Noci literatury bude předčítat úryvky z belgické (Michel Lambert, Davidův dům), maďarské (Viktor Horváth, Můj tank) a britské literatury (Gavin Extence, Potíže s empatií).

Vstup na akci je volný. Kompletní program je možné zhlédnout na webových stránkách vědecké knihovny a na facebookových stránkách.

Noc literatury probíhá za finanční podpory statutárního města Ústí nad Labem.

Kontakt: Ing. Kateřina Koděrová, tajemnice Vědecké knihovny UJEP, 475 286 012, , http://knihovna.ujep.cz