Přednáškové streamování, virtuální výstavy i online výuka: FUD UJEP na špici multimediální komunikace

Pramen zdravého rozumu z FUD UJEP v podobě každodenního živého přednáškového maratonu vytryskl 16. března 2020, jen několik dní po vyhlášení nouzového stavu a uzavření vysokých škol.

V době, kdy jsme se všichni teprve vzpamatovávali z náhlé vyprázdněnosti časoprostoru a po možnostech virtuální komunikace se většina z nás teprve poohlížela, zahájil tým fakulty umění a designu projekt s názvem FUDSTREAM – většinou živé vysílání přednášek a prezentací místních i hostujících umělců a pedagogů. V šíleném každodenním tempu nás potom FUDSTREAM zásoboval pravidelnou odpolední porcí kultury zhruba po dobu 30 pracovních dní!

Od tohoto týdne se můžeme těšit na 1 nový díl seriálu týdně. I to je úctyhodná frekvence, když si uvědomíme, že tvorba každého dílu vyžaduje zapojení hned několika tvůrčích osobností od organizačního zajištění ze strany PR pracovníků fakulty přes “kameramana” v roli MgA. Jiřího Dvořáka a samotné účinkující až po ilustrátorku Adélu Bierbaumer, pořadatelku oblíbeného ústeckého FIK Festivalu, která dosud každý díl vybavila originální ilustrací na motivy skutečných událostí ze života diváků pořadu…

FUD UJEP ale v době uzavření kulturních institucí přišla i na další způsoby jak veřejnosti zprostředkovat tvůrčí přesahy své existence v Ústeckém kraji. Jedním z nich je projekt virtuální výstavy DREAM TEAM. V simulovaném prostředí Armaturky se tak můžete podívat na výběr z děl úspěšných absolventů a absolventek fakulty, a to včetně historicky první virtuální ústecké vernisáže v podobě úvodního slova děkana fakulty, doc. Mgr. A. Pavla Mrkuse a kurátorů výstavy, Mgr. Anny Vartecké, Ph.D., a PhDr. Jaroslava Polaneckého, Ph.D.

Víno už si k tomu budete muset nalít sami. Tak si ho hlavně nenalijte do klávesnice!