Fakulta životního prostředí míří do Indonésie

Podnikatelská a akademická mise spojená s cestou ministra životního prostředí Mgr. Richarda Brabce do Indonéské republiky se neobejde bez účasti zástupce ústecké univerzity.

Ve dnech 19.–26. 6. 2021 bude Fakultu životního prostředí UJEP v české delegaci zastupovat vedoucí katedry životního prostředí Ing. Richard Pokorný, DiS., Ph.D. Jednání, která jsou naplánována na univerzitách v Jakartě, Medanu a Banda Acehu (USU – University of Sumatera Utara, Universtitas Islam Sumatera Utara, UNSYIAH – Universitas Syiah Kuala aj.) budou mít za cíl dojednat budoucí pedagogickou i vědeckou spolupráci s Českou republikou.

„Mým úkolem bude představit naši univerzitu, fakultu, ale i město Ústí nad Labem možným akademickým partnerům napříč ostrovy Jáva a Sumatra,“ říká Richard Pokorný, pro kterého není práce v tropech a subtropech nic nového – v minulosti vedl například studentskou expedici na Madagaskar či sbíral a popisoval zkamenělé stopy ve Vietnamu. V posledních letech si však spíše „užívá“ chladných polárních částí světa, za tímto účelem založil na FŽP UJEP Institut Julia von Payera pro výzkum Arktidy a Subarktidy.

Fakulta životního prostředí UJEP by se do spolupráce s indonéskými univerzitami mohla zapojit jednak prostřednictvím nabídky výukových incoming pobytů pro indonéské studenty, akademici i studenti pak také formou přípravy společných vědecko-výzkumných projektů a aktivit.

Zároveň se na UNSYIAH (Univerzita Syiah Kuala v Banda Acehu) bude ve spolupráci s českou neziskovou organizací The Kukang Rescue Program, z. s., slavnostně otvírat „český koutek“, na kterém bude mít UJEP své čestné místo.

„Rád si rozšiřuji obzory o nová místa na mapě světa, zároveň jsem paleontolog, takže kromě obleku na společenské akce si s sebou povezu i geologické mapy. Již jsem se spojil s místními kolegy stejného zaměření a už teď se domlouváme na společném výzkumu,“ těší se na cestu do Indonésie dr. Pokorný.

Byť je Indonésie rozlohou 15. největší stát na Zemi, je po geologické stránce dosud málo prozkoumaná a ústecký vědec Richard Pokorný již nyní vidí volné „niky“, kde by mohl být tamním geologům užitečný. „Uvidíme, třeba se v příštích letech dočkáme zajímavých společných publikací,“ doplňuje.

Dne 8. 6. 2021 se při příležitosti nadcházející mise konalo společenské setkání u velvyslankyně Indonésie paní Kenssy D. Ekaningsigh.

„Měl jsem příležitost se s velmi milou paní velvyslankyní vyfotit a předat její excelenci tradiční kvalitu našeho kraje, porcelán z Dubí,“ uzavírá dr. Pokorný.

Ing. Richard Pokorný s velvyslankyní Kenssy D. Ekaningsigh na indonéském velvyslanectví v Praze