Ekonomické konsekvence války na Ukrajině. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně přednáší na UJEP.

Dne 23. března 2022 se na Fakultě sociálně ekonomické UJEP uskuteční přednáška na téma „Ekonomické konsekvence války na Ukrajině“. Přednášející prof. Ing. Danuše Nerudová, Ph.D., je česká ekonomka, profesorka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně (2018–2022).

Rusko je ve válce a ekonomie je v první linii. Co vlastně znamená, když se řekne ruská ekonomika, a co z ní zbylo po masivních zásazích většiny států a samotných společností? Na čem Putin v Evropě stále vydělává? A především, jaký to bude mít dopad na život v Rusku, v Evropě i u nás? Na tyto a mnohé další otázky může dát odpověď prof. Danuše Nerudová v rámci své přednášky na FSE UJEP.

„Důležitou součástí vysokoškolského prostředí je otevřenost myšlenkám z vnějšího světa. Nestává se navíc každý den, abychom měli možnost poslechnout si přednášku od nejvyšších představitelů vysokých škol,“ říká děkan FSE UJEP, Mgr. Ondrej Moc, Ph.D., a dodává: „Proto jsem rád, že u nás můžeme přivítat uznávanou ekonomku a bývalou rektorku Mendelovy univerzity v Brně a společně s ní diskutovat pohled na ekonomické aspekty, které jsou spojeny s ruskou agresí na Ukrajině.“

 Svoji ještě nedávnou kolegyni v České konferenci rektorů uvítá na UJEP její rektor, doc. Martin Balej. „Před samotnou přednáškou mi bude potěšením pohovořit s Danuší Nerudovou osobně jak k tématu, které přijede přednášet, tak k jejím současným plánům do buducnosti,“ uvádí rektor.

Přednáška se uskuteční dne 23. března 2022 od 14:00 h v Modré aule FSE UJEP v budově VIKS v Kampusu UJEP. Přednáška je volně přístupná i široké veřejnosti.

Kontakt: Jitka Dvořáková, , +420 775 605 083

V rámci svého profesního působení se Danuše Nerudová roky věnuje tématu daní, důchodů a ekonomické prosperity země, přičemž získala řadu mezinárodních i politických zkušeností. V roce 2018 byla jmenována do nadstranické pozice předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody, ve které kladla důraz na nutnost přijetí důchodové reformy.