Poslední dva dekrety o udělení Ceny rektora za rok 2021 byly předány

Proběhlo poslední z osobních setkání rektora UJEP, doc. Martina Baleje, s laureáty Cen rektora za rok 2021. Svoje diplomy za vynikající aktivity v roce 2021 si převzali zástupci dvou humanitně zaměřených fakult, ale dvou různých specializací. Přišli si totiž pro Ceny za umění a sport.

Cenu rektora UJEP za mimořádný umělecký počin získal v roce 2021 MgA. Jiří Thýn z Fakulty umění a designu UJEP, konkrétně za odbornou veřejností kladně hodnocený výstavní projekt „Mlčení, torzo, přítomnost“ realizovaný v Galerii hlavního města Praha v kurátorské koncepci Sandry Baborovské. Jiří Thýn na naší umělecké fakultě od roku 2020 vede, spolu s Václavem Kopeckým, Ateliér aplikované a reklamní fotografie.

Slyšet názory umělce, který na naší univerzitě nepůsobí dlouho a dokáže porovnat místní atmosféru např. s pražskou FAMU, bylo pro mě velmi přínosné. Zvlášť, když jeho hodnocení byla veskrze kladná,“ říká rektor Balej.

Cenu rektora UJEP pro studenty za nejlepší sportovní výsledky, konkrétně 2. místo, získal v roce 2021 Tadeáš Strašík, student bakalářského studijního programu Politologie na Filozofické fakultě UJEP.

Tadeáš Strašík je dlouholetým členem ústecké akademie plaveckých sportů a účastníkem mnoha mezinárodní plaveckých závodů v paralympijském plavání. Výčet jeho úspěchů zahrnuje zisk medailí ze Světových her juniorů, Evropských paralympijských her mládeže a z mistrovství Evropy, včetně vylepšení českého rekordu v roce 2021. Vyvrcholením sportovních úspěchů Tadeáše Strašíka byla účast na letních paralympijských hrách v Tokiu v roce 2021, kde se probojoval dvakrát do finále a z Japonska si nakonec přivezl sedmé místo v závodě na 100 metrů prsa a osmé místo v polohovém závodě na 200 metrů.

Tadeáš mě překvapil svou cílevědomostí ve sportovním i studijním životě. V současné době odjíždí reprezentovat naši republiku na mistrovství světa, tak jsem mu popřál mnoho úspěchů v plavecké dráze i ve studiu na naší filozofické fakultě,“ uzavírá rektor.

1. místo v Ceně rektora pro studenty za nejlepší sportovní výsledky získala, stejně jako v loňském roce, Kristýna Horská, studentka naší pedagogické fakulty a zároveň reprezentantka ČR v plavání. Dekret si, bohužel, nemohla převzít osobně.