Problematika plagiátů v odborných textech s důrazem na historické bádání

14. 12. 2022
středa – přednáška 
13.00 – 19.00 hod., Filozofická fakulta, budova A, místnost 313
Název: Problematika plagiátů v odborných textech s důrazem na historická bádání

První část přednášky přiblíží vývoj pohledu na plagiáty a plagiátorství ze širšího historického pohledu a takév perspektivě proměn v posledních dvou desetiletích. Nastíněna bude typologie plagiátů a charakteristika jednotlivých typů plagiátů (úplný plagiát, částečný plagiát, překladový plagiát, zatajení zdroje, oběť pěšce (Bauernopfer)). Jednotlivé typy plagiátů budou demonstrovány na konkrétních příkladech. Podrobněji bude probrán vývoj pojmu „plagiát“ od termínu užívaném v obecném diskursu přes objekt autorského práva, vnitřních univerzitních předpisů, resp. akademického „soft law“ až po jeho právní definici ve vysokoškolském a univerzitním právu. Probrána bude také problematika tzv. autoplagiátů.
Ve druhé části přednášky budou přiblížena platná ustanovení týkající se postihu plagiátorství a dalších projevů akademicky a vědecky závadového jednání ve vybraných vysokoškolských a univerzitních zákonech (bavorský, saský, berlínský a rakouský vysokoškolský zákon, rakouský univerzitní zákon, slovenský a český zákon o vysokých školách). Mezi formy závadového jednání, za které stanovují některé středoevropské vysokoškolské zákony správní tresty, popř. i trestněprávní postihy patří vedle plagiátorství také tzv. ghostwriting, akademický podvod a zprostředkovatelská činnost při udělování vysokoškolských hodností. Bude upozorněno na některá významná rozhodnutí německých soudů, která se zabývala postihem plagiátorství a dalších forem akademicky závadového jednání (mj. nepromlčitelnost plagiátů disertačních a habilitačních prací a s tím spojené možnosti odnětí doktorátu či habilitace, potvrzená roku 2017 německým Spolkovým ústavním soudem.) V souvislosti s vysokoškolskými zákony bude zmíněno speciální slyšení v berlínském zastupitelstvu v roce 2018 (ohledně „plagiátového clusteru“ na třech berlínských vysokých školách) a projednávání poslední novely slovenského zákona o vysokých školách v Národní radě Slovenské republiky v letech 2021-2022 (přinášející nová, velmi přísná ustanovení o postihu ghostwritingu a akademických podvodů).
Závěrečná část přednášky bude věnována činnosti antiplagiátorských platforem (VroniPlag Wiki, dissernet.ru) a plagiátových analytiků (zvl. Univ. Doz. Stefan Weber). Detailněji bude přiblížen postup práce platformy VroniPlag Wiki při plagiátových analýzách. Zmíněny budou také některé praktické či diskusní otázky, mezi něž patří možnosti a meze používání antiplagiátorských softwareových programů a míra odpovědnosti vedoucích prací či vysokých škol v případech plagiátorství, porušování autorského práva a dalšího akademicky a vědecky závadového jednání. Pro ilustraci budou probrány některé nejčastější výmluvy plagiátorů, které zazněly v posledních 10 letech při projednávání správních žalob německými soudy, neboť jde evidentně o univerzálnější fenomén.
V závěru budou zmíněny také některé plagiátorské či pseudoplagiátorské kauzy, které se objevily v české historické vědě v posledním čtvrtstoletí. Pro účely přednášky vypracuje přednášející  výběrový přehled literatury k pojednávané tématice.

Dotazy, diskuze.

Lektor: Doc. PhDr. Petr Kreuz, Dr.

V případě zájmu kontaktujte svého Fakultního koordinátora SGS a vzdělávacích aktivit (fakultní koordinátor FUD: ; fakultní koordinátor FF: ).