Návštěva Petra Pavla

Doslova jako blesk pozitivní energie se včera prohnala univerzitou návštěva zvoleného prezidenta Petra Pavla. Ten dorazil na univerzitu s menším zpožděním, a tak se „hrálo“ o každou minutu. Vyplnil ji podpisem do knihy významných hostů a rychlým kafíčkem s rektorem Martinem Balejem a jeho rodinou. Svůj úhledný rukopis zanechal i v knize Generál Pavel v rozhovorech s Jolanou Voldánovou, kterou přivezl rektorovi.

Nad našlapaným programem Petra Pavla bedlivě dohlížel jeho usměvavý mladý tým. Ten si pana prezidenta na chvíli univerzitě ukradl pro krátké setkání se členy HSR-ÚK, aby se pak s minimálním zpožděním mohl sejít se studenty v největší aule univerzity.

V 17:00 h ho bouřlivým aplausem ve venkovním amfiteátru vítali hosté setkání, kteří se nedostali do hlavní auly. Nekončící aplaus přivítal Petra Pavla i v Červené aule, která doslova praskala ve švech. Stále svěží a usměvavý prezident odpovídal na otázky studentů i veřejnosti s otevřeností a moudrostí, se kterou ho bylo možné sledovat po celou dobu prezidentské kampaně i během voleb. Potlesk a jásot mladých lidí v aule sklidila pozitivní starší dáma, které při pokládání dotazu na rozumný způsob rozdělování sociálních dávek ubezpečila Petra Pavla, že dnešní důchodci se mají dobře a celá společnost by měla svoji pozornost nevěnovat jim, ale právě smysluplnému rozdělování sociální podpory.

Během cenného a tolik krátkého času, který měl pan prezident do 17:45 h vyhrazen pro diskusi v aule, utekl jako voda. Vystřídala ho tisková konference, které mohla veřejnost na místě přihlížet. Krátce po 18. hodině již pan prezident odjížděl z kampusu za dalšími povinnostmi svého ještě nekončícího denního programu a nikdo z přítomných ho nechtěl nechat odjet.

„Pro mě i pro členy mé rodiny bylo povídání si s nově zvoleným prezidentem nezapomenutelným příjemným zážitkem. Díky za něj,“ říká rektor Martin Balej.

Univerzita děkuje všem návštěvníkům diskuse s Petrem Pavlem, kteří se již z bezpečnostních důvodů nedostali do Červené auly, že v klidu a s rozvahou přijali skutečnost, že se s Petrem Pavlem nesetkají osobně, a využili možností, které univerzita mohla poskytnout, aby setkání prožili alespoň zprostředkovaně ve všech přilehlých sálech, aulách a venkovním amfiteátru, kam byla diskuse přenášena.

Univerzita děkuje také všem svým zaměstnancům, kteří se doslova v potu tváře postarali o to, aby zajistili bezpečné naplnění Červené auly a uvádění veřejnosti do dalších sálů.

Těšíme se na další návštěvu u nás, pane prezidente!

Foto: archiv UJEP