Březnovou univerzitní knihovnu probouzí nový semestr

Březen je měsícem nových začátků. Příroda se pomalu probouzí, den srovnal krok s nocí a na svět přichází nový život. Také Vědecká knihovna UJEP (VK UJEP) se probouzí k životu díky studentům, kterým začal nový semestr.

Již tradičně probíhá ve všech knihovnách v republice „Měsíc čtenářů“. Naše knihovna si při této příležitosti připravila akci „Burza vyřazených knih“. Burza potrvá od pondělí 6. 3. 2023 až do soboty 18. 3. 2023 ve skupinové studovně volného výběru knihovny. Pokud vám doma leží staré a nevyužité knihy, přineste je k nám a přijďte se podívat na knihy, které přinesl někdo jiný. Pro někoho je ta samá kniha odpad, pro druhého poklad, třeba tady najdete ten svůj.

Březen nezůstane pozadu za únorem, i v tomto měsíci proběhne „speciální nabídka“ knihovny k připomenutí jejího desetiletého výročí. V pátek 10. 3. 2023 můžete využít akci AMNESTIE DLUŽNÍKŮ, kdy odpustí dluh všem, kteří v daný den vrátí dlužnou knihu do knihovny u výpůjčního pultu (volný výběr VK UJEP).

Nabídka informačních zdrojů Vědecké knihovny UJEP je opravdu velmi bohatá. Jak tyto zdroje co nejlépe a nejefektivněji využít? Také v březnu je na programu nabídka školení pro studenty a akademické pracovníky – ve středu 15. 3. od 11:00 h v počítačové studovně školení Jiřího Maška na téma Elektronické informační zdroje EIZ. Druhé školení bude také velmi užitečné, Školení citačního manažeru Citace PRO+, opět pod vedením Jiřího Maška v počítačové studovně VK UJEP, ve čtvrtek 16. 3. 2023 od 10:00 h. Do třetice všeho dobrého, v úterý 21. 3. 2023 od 10:00 h v počítačové studovně, do problematiky Zpracování rešerše pro kvalifikační práci zasvětí Denisa Vrábľová.

V pondělí 20. 3. 2023 od 18:30 h bude univerzitní knihovna hostit „malé“ autory a autorky. Zve tedy na autorské čtení žáků literárně-dramatického oboru (třídy T. Mádlové a N. Noskové Gáčové) ZUŠ Evy Randové v Ústí nad Labem zaměřené jak na fantasy povídky, tak na příběhy, které vznikly kolem náhodně vyslechnutých vět.

Nechybí také pozvání na výstavy. V březnu je stále možné prohlédnout si výstavu fotografií z fondu Vědecké knihovny UJEP mapující uplynulých 10 let jejího fungování pod názvem 10 let Vědecké knihovny UJEP.

Nová výstava je připravena ve vitrínkách volného výběru a v přízemí knihovny. Při stavbě této expozice VK UJEP sáhla do svého fondu a vybrala z něho „speciality“, a to Signované knihy. Přijďte se podívat, která ze známých osobností knihovně věnovala svůj podpis.

Březnové akce: