Ústecká germanistika zve na autorské čtení Evy Menasse

Katedra germanistiky Filozofické fakulty UJEP zve všechny zájemce na autorské čtení rakouské spisovatelky Evy Menasse, pořádané ve spolupráci s Rakouskou knihovnou Vědecké knihovny UJEP a Rakouským kulturním fórem v Praze. Autorské čtení se uskuteční v pátek 21. dubna od 16:00 h ve volném výběru Vědecké knihovny UJEP.

Vídeňská rodačka Eva Menasse je známá nejen svou esejistickou tvorbou, ale je také úspěšnou autorkou románů či povídek. Bezpochyby se tak řadí mezi nejúspěšnější autorky současné německojazyčné literatury. Ve svých dílech se pak často dotýká tématu hranic, a to nejen těch jazykových.

Nejinak je tomu v románu „Dunkelblum“ (2021), který čtenáře i postavy románu zavede na rakousko-maďarské hranice, do fiktivního stejnojmenného města. Právě zde vyplouvají na povrch spletité mezilidské vztahy, ale také část temné minulosti – tragické události z období druhé světové války. V navenek poklidném městečku tak znovu přichází ke slovu nejen téma viny, stranou nezůstane ani význam slova „hranice“.

Autorské čtení zprostředkuje ústeckému publiku zajímavý románový příběh, ale především také vhled do současné tvorby německy píšících autorů. Nabídne možnost poznat blíže dílo jedné z předních představitelek rakouské literární scény i její neotřelý vypravěčský um.

Akce proběhne v německém jazyce a je zdarma otevřena všem zájemcům z řad široké veřejnosti.

 Kontaktní osoba: doc. Mgr. Renata Cornejo, Ph.D., , 475 286 473

Plakát